Blandade reaktioner på Durbanpaketet

2:23 min

Reaktionerna efter mötet i Durban är blandade. Sveriges miljöminister Lena Ek är nöjd.

– Under de här dygnen har vi kastats mellan hopp och förtvivlan. Jag tycker ändå att det blev ganska bra. Vi har med oss världens stora utsläppsländer i ett politiskt avtal om att sätta igång förberedelsearbetet med nästa klimatkonvention, att vi ska ha texterna klara till 2015 och att de ska träda i kraft 2020, säger Lena Ek.

Även Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Matilda Ernkrans ser för- och nackdelar: slutresultatet är långt ifrån att rädda klimatet men det är ändå bra att det till slut blev en överenskommelse, tycker hon.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson drar delvis samma slutsatser.

– Det här ger inte tillräcklig stadga för tillräckliga ambitionsnivåer och för tillräckligt starkt arbete. Men det ger en plan för att fortsätta diskutera internationellt och det är också väldigt viktigt, säger hon.

Vänsterpartisten Jens Holm håller med men är också mycket kritisk till den svenska regeringens agerande.

– Jag är väldigt besviken över att Sverige inte har bidragit med en enda krona till den nya gröna klimatfonden, säger han.

Den gröna klimatfonden är tänkt att förse fattiga länder med pengar för klimatåtgärder. Och Lena Ek betonar att Sverige sannolikt kommer att ge pengar efter förhandlingar med de övriga regeringspartierna och när fonden inte bara är på förberedelsestadiet.

Från miljörörelsen är besvikelsen stor över vad delegaterna på FN-mötet lyckades åstadkomma. Stefan Henningsson är Världsnaturfondens klimatchef.

– Folk drabbas redan, så det är akut läge. Och ändå går inte det här framåt snabbare.

Resultatet är tandlöst eftersom det saknas bindande avtal, anser man från Greenpeace. Samma kritik har Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Han hade velat se konkreta förslag på hur utsläppen av koldioxid ska minska.

– Nu har vi faktiskt en färdplan tre till fyra graders temperaturökning i världen, det är helt oacceptabelt. Men ändå är det ju ett litet framsteg att vi nu har skapat två ramar som kan fyllas med innehåll. 

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista