Politiska reaktioner efter Kalibers asylgranskning

1:51 min

Polisen har rekordmånga ouppklarade utvisningsärenden, det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort. Flera personer som har fått utvisningsbeslut, går inte att utvisa eftersom de saknar id-handlingar och mottagarländerna inte vill ta emot dem.

Migrationsverket kan bevilja uppehållstillstånd när det här händer - men det gör de sällan. Och Migratiosverkets beslut går inte att överklaga. Något som har väckt politiska reaktioner.

Maria Ferm är Miljöpartiets flyktingpolitiska talesperson.

– Det är väldigt olyckligt att det ser ut så här, att det är så många människor som kommer i kläm och hamnar i en moment 22-situation som de själva inte kan göra något åt.

Kalibers granskning i går kunde visa att många personer blir kvar i Sverige trots att de har utvisningsbeslut, eftersom de saknar id-handlingar och mottagarländerna inte vill ta emot dem. Migrationsverket har enligt lagen möjlighet att bevilja uppehållstillstånd till personer som inte går att utvisa, men det är något de sällan gör. Och beslutet går inte att överklaga. Miljöpartiets flyktingpolitiska talesperson Maria Ferm är kritisk och vill se ändringar i utlänningslagen.

– Till exempel att man ska kunna överklaga verkställighetshinder, eller att man bara ska kunna göra ett begränsat antal försök att verkställa en avvisning.

Vänsterpartiets Christina Höj går ännu längre.

– Vi har ett krav på amnesti, precis som man hade 2006, för att det tydligen är så att människor blir fast i en märklig gråzon där de inte har rättigheter eller möjligheter att leva i Sverige.

Moderaternas flyktingpolitiska talesperson Mikael Cederbratt tycker däremot inte att det behövs några lagförändringar, utan att det räcker att Migrationsverket själva avgör om det går att utvisa personen eller inte.

– Ja, jag tycker nog egentligen det. För att någonstans måste man säga att nu slutar den här processen.

Men även inom alliansen finns det kritik. Abir Al-Sahlani som är Centerpartiets integrationspolitiska talesperson tycker att Migrationsverkets beslut borde gå att överklaga, och vill nu att regeringen över lagstiftningen och hur Migrationsverket tillämpar den.

– Jag tror på en översyn och en utredning. Vi måste ha ett helhetsgrepp om vår asylpolitik och den lagstiftning som finns hur den fungerar i dag och hur den kan fungera i morgon.