Sarkozys utmanare blir fler och fler

1:47 min

I Frankrike har den tidigare premiärministern Dominque de Villepin meddelat att också han vill bli president. Alltfler ställer upp i presidentvalet i vår och det kan göra det svårt för president Nicolas Sarkozy att klara sig kvar vid makten.

Dominique de Villepin accepterar inte dagens Frankrike, därför ställer han upp i presidentvalet i vår, sa han på söndagskvällen i tv. Den tidigare premiärministern oroar sig för social orättvisa, jobben, förorterna, tillväxten och ogillar hur Frankrike förödmjukas av finansmarknadernas krav och hårda villkor.

De Villepin är en högerman, en gaullist, men upprepade flera gånger på sina dryga sex minuter i rutan att han inte tror på partiindelningar till höger, vänster eller mitten.

– Jag vill ena och hoppas att sanning, mod och vision blir i fokus i valet, sa han.

Beskedet att Dominique de Villepin nu verkligen kommer att finnas med i konkurrensen i vår, välkomnas säkerligen inte av president Nicolas Sarkozy.

De två har sedan länge varit bittra fiender, trots att de satt tätt i samma regering under president Jaques Chirac fram till år 2007, då Sarkozy lyckades besegra alla. De har mötts med anklagelser om mutor och inför öppen ridå talat illa om varandra.

Sarkozy kan knappast önska sig fler konkurrenter på mitten-högerkanten. Häromdagen meddelade den populäre mittenpolitikern Francois Bayrou att han ställer upp igen och nu alltså också de Villepin.

Ytterst till höger finns Nationella Frontens Marine Le Pen med en stor stadig väljarkår. De är alltså många som ska försöka samla tillräckligt med stöd för att mota bort den som hittills ser ut att vinna, Francois Hollande, socialistpartiets man.