Maxgräns införs i statliga bolagsstyrelser

Uppdaterad 17:00
Näringsdepartementet ska se över hur de statliga bolagen förvaltas. Enligt statssekreteraren Claes Ånstrand kan näringsdepartementet införa begränsningar för hur många styrelser varje tjänsteman kan sitta i.

Regeringstjänstemän får arvoden på hundratusentals kronor vid sidan av den ordinarie lönen för uppdrag i statliga bolag

- Min slutsats av det är att vi måste se över hela vår förvaltningsorganisation för bolag. Det är kanske inte rimligt långsiktigt att ha flera bolag på varje bolagshandläggare, säger Claes Ånstrand.

Det kan bli en ändring så att varje tjänsteman bara sitter i en styrelse?

– Ja, jag tror det vore bra både för förvaltningen av bolagen och det skulle rensa i diskussionen, säger Ånstrand.

De flesta av de regeringstjänstemän, som får extra betalt för uppdrag i statligt ägda bolag, jobbar inom närinsgdepartementet. De flesta sitter i flera styrelser samtidigt.

Stora extrainkomster
Som Ekot tidigare berättat finns det tjänstemän, som har extrainkomster på över 25 000 i månaden, vid sidan om den ordinarie lönen, som ligger mellan 30 och 73 000 kronor, trots att styrelseuppdragen ingår i deras arbetsuppgifter.

– Jag kan förstå om folk reagerar. När arvodena klättrat upp blir det en konstig relation mellan den lön man får och arvodet, om arvodet blir nästan lika stort som lönen. det är en effekt av att arvodena gått upp, men också av att bolagshandläggarna sitter i flera styrelser, säger Ånstrand.

Ekots genomgång visar att arvodena har höjts mycket kraftigt de senaste åren. En ledamot i en statlig bolagsstyrelse får mellan 20 och 400 tusen om året.

Arvodena har flerdubblats och i några bolag till och med mer än femdubblats sen 1996.

Andra höjer ersättningar
Orsaken till höjningen är enligt Claes Ånstrand att andra företag inom näringslivet höjt sina arvoden och att staten tvingats följa efter utvecklingen.

– Vi har svårt att ligga helt still, men i de flesta andra fall är staten väldigt noggrann med att inte leda utvecklingen på det området, utan att vara återhållsam så att inte vi blir trendsättare när det gäller bolagsersättningar, säger Claes Ånstrand, statssekreterare på näringsdepartementet.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista