Brittiska finansinspektion kritiserar sig själv

1:01 min

Finansinspektionen i Storbritannien, FSA väntas i dag publicera en djupt självkritisk rapport om sin egen roll inför den stora bankkrisen 2008. Inspektionen säger sig inte haft tillräcklig kompetens att sköta sitt jobb och bedöma bankernas ekonomiska ställning.

Den 500-sidiga rapporten från Financial Services Authority, som ska presenteras senare i dag är, enligt BBC som läst delar av den, en uppgörelse med sin egen roll i den brittiska bankkrisen.

FSA misslyckades grovt med att bedöma riskerna framför allt i Royal Bank of Scotlands köp av den holländska banken ABN AMRO 2007 för 42 miljarder pund.

En affär som skulle det visa sig var nära att stjälpa hela det brittiska banksystemet, och ledde till att Royal Bank of Scotland så småningom nationaliserades. Banken ägs fortfarande till största delen av de brittiska skattebetalarna.

Enligt BBC konstaterar FSA att dess egen personal saknade tillräcklig kompetens för att bedöma affärer i den storleksordningen och att myndigheten var otillräcklig och undermålig i sin roll som granskare av hela den brittiska banksektorn.

FSA lyckades till exempel inte slå larm om att bankernas reserver var otillräckliga för att möta den kris som komma skulle.