Hårda strider i Syrien

2:18 min

En av de hårdaste striderna under det nio månader långa syriska upproret utkämpades i går mellan regeringsstyrkor och avhoppare i södra Syrien.  I helgen har oppositionen också börjat tillämpa en ny taktik, civil olydnad.

I går hörsammade många människor över hela landet oppositionens uppmaning till generalstrejk.

Men den syriska armén straffar nu inte bara regimfientliga handlingar utan också icke-handlingar. Affärsägare som igår inte öppnade sina butiker utsattes för statligt sanktionerad vandalisering. Säkerhetsstyrkor gick från butik till butik och brände ner lokalerna som straff  för att ägarna vägrat dra upp jalusierna. 178 affärer i staden Daraa ska ha förstörts igår.

Det är omöjligt att säga hur utbredd gårdagens strejk var eftersom ytterst få oberoende journalister släpps in i Syrien. Men oppositionen kallar söndagen för den största manifestationen av civil olydnad sedan upproret inleddes i mars. Till och med i delar av det normalt regimvänliga Damaskus märktes strejken, som man nu hoppas ska sprida sig till alla arbetsplatser och universitet för att så småningom helt lamslå landet. Folk uppmanas gå till jobbet, men inte göra något. Oppositionen försöker också blockera vägar för att hindra transporter.

I går utspelade sig, enligt ögonvittnen, den kanske största militära konfrontationen hittills mellan regeringsstyrkor och avhoppare.

När armén gick till attack mot affärsägare och civila i Daraa i södra Syrien, slog den Fria Syriska armén tillbaka. Den fria syriska armén består av avhoppade soldater och just igår ska en stor grupp nya avhoppare ha anslutit sig.

Striderna i södra Syrien, i städerna Busra och Daraa, var så hårda att granateld och explosioner kunde höras på den jordanska sidan gränsen där journalister som desperat söker nyheter inifrån Syrien ofta samlas.

För första gången har nu också ett EU-land antytt att det inte längre är uteslutet att omvärlden lägger sig i militärt.

Det var Frankrikes utrikesminister, Alain Juppe som i går talade om behovet av internationellt övervakade buffertzoner längs Syriens gränser där civila skulle kunna erbjudas skydd. Alain Juppe sa också att Frankrike misstänker att det var Syrien som låg bakom den vägbomb som i fredags skadade fem franska FN-soldater i södra Libanon.