Olja slagträ för amerikanskt skattepaket

2:02 min

Den här veckan ska den amerikanska kongressen göra ett nytt försök att komma överens om ett paket med bland annat skattesänkningar, förslag som hittills kört fast på grund av stora politiska motsättningar

Republikanerna vill nu att kongressen säger ja till en kontroversiell oljepipeline för att de ska godkänna skattepaketet.

Det har nu nästan blivit tradition att demokrater och republikaner visar sig totalt oförmögna att komma överens i viktiga frågor.

Den här gången är det dödläge runt ett förslag från president Obama att löntagarna även nästa år ska få göra ett större avdrag i sina socialförsäkringsavgifter och att det ska bli extra pengar till de arbetslösa.

Det handlar om ett viktigt stimulanspaket, om inte det går igenom kommer en normalfamilj få ökade kostnader på 1000 dollar, knappt 7000 kronor, och de flesta ekonomer menar att utan det riskerar konjunkturen att mattas av kraftigt i USA.

Republikanerna brukar alltid vara för lägre skatter och avgifter men de som står nära tepartyrörelsen säger nu nej. Tillfälliga sänkningar är meningslösa, säger de, och mer i arbetslöshetsstöd gör bara att de utan jobb föredrar att lata sig. Framförallt är republikanerna emot att paketet ska finansieras med högre skatter på de allra rikaste.

Men ledningen för republikanerna verkar vilja ha en uppgörelse. De har nu lanserat ett nytt förslag som ska upp till omröstning i morgon tisdag. Där ingår att kongressen samtidigt måste godkänna en omtvistad oljeledning, Keystone XL, som ska gå från Kanada och ner genom USA.

Men president Obama har sagt att han kommer att lägga in sitt veto mot varje beslut som kopplar skattepaketet till pipelinen. Han har tidigare lagt embargo mot projektet och begärt att det ska göras ytterligare undersökningar av miljökonsekvenserna.

Det är mycket möjligt att politikerna till slut kommer att komma överens men det kan ha sitt pris. I somras var det samma kalabalik in i det sista runt det amerikanska skuldtaket och det ledde till att USA:s kreditvärdighet sänktes just beroende på att politikerna visade sig så inkapabla att fatta viktiga beslut.