Våldtäktsdömd far får ny rättegång

Högsta domstolen har beslutat att ge en man som dömts till åtta års fängelse för våldtäkt på sin dotter en ny rättegång. Målet ska prövas på nytt av hovrätten över Skåne och Blekinge sedan dottern tagit tillbaka sin berättelse. 

Lars Persson, chefsåklagare hos riksåklagaren, motiverar beslutet med att nya uppgifter har tillkommit. 

– Det beror på att det har tillkommit ett antal nya uppgifter som inte var kända i hovrätten och som därför gör att rättegången bör tas om.

Vad förändrar desa uppgifter?

– Det är uppgifter som har bärighet på målsägandens trovärdighet, uppgifter som hon har lämnat efter rättegångarna.

Övergreppen ska ha skett då flickan var nio år. Hon började berätta om övergreppen då hon var 14 år, i terapi på ett behandlingshem där hon då bodde.

Tingsrätten grundade sin dom på en terapeuts vittnesmål, men många lätt kontrollerade detaljer hade aldrig kontrollerats i förundersökningen. Det gäller bland annat flickans frånvaro i skolan, pappans närvaro på arbetet och flickans iggänge med kamrater. Det visade sej att hon aldrig skulle ha hunnit med alla resor till porrklubbar i Stockholm, och andra bortföranden som hon beskrev.

Ny bedömning av RÅ
Hennes uppgifter bedömdes som trovärdiga både i tingsrätten och hovrätten. När hon senare tog tillbaka uppgifterna ansåg inte riksåklagaren, RÅ, att det då fanns skäl för resning.

Men efter att de båda männen själva begärt att rättegången skulle tas upp igen gjorde RÅ en ny bedömning där man godkände en resning.

– Det var en helt annan situation den gången. Då gällde det omständigheterna kring ett brev som hon hade skrivit. I ett senare skede har det tillkommit ett stort antal nya uppgifter som inte var aktuella då, säger Lars Persson på RÅ.

Resningsbeslutet gäller också en annan man som dömts för sexuella övergrepp på dottern.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".