"MI6 tar information från tortyroffer"

Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6, anklagas för att i kampen mot terrorismen ha tagit emot information som kommit fram under tortyr.

Den brittiske ambassadören i Uzbekistan, Craig Murray, hävdar att fångar där har torterats och tvingats skriva under falska bekännelser som sedan skickats vidare till regeringar i väst.

Det är tidningen Financial Times som har sett en hemlig rapporten från den brittiske ambassadören i Uzbekistan.

”Torteras och tvingas skriva under”
Människor torteras och tvingas skriva under bekännelser om sådant den uzbekiska regimen vill att USA och Storbritannien ska tro: att de och vi är partners i samma kamp mot terror. Det är fel moraliskt, lagligt och i praktiken, skriver han.

Uzbekiska fångars framtvingade bekännelser går sedan vidare till USA där underrättelsetjänsten CIA i sin tur sprider dem vidare till Storbritannien. Det är värdelös information. Den är bara avsedd att stödja den uzbekiska regimens påstående att västvärlden behöver den i sin kamp mot global terrorism. I själva verket överdriver regimen både omfattningen av lokala islamistiska grupper och deras anknytningar till terrornätverket al-Qaida, skriver Murray.

Allierade med USA
Uzbekistan ses av USA som en allierad i kampen mot terrorism, har fått ökat bistånd och användes som amerikansk bas i kriget i grannlandet Afghanistan. Mänskliga rättighetsorganisationer har klagat över att det därför har blivit allt svårare att få västregeringar att bry sig om rapporter om utbredd tortyr i uzbekiska fängelser.

Den brittiske ambassadören Craig Murray skapade kontrovers när han talade högt och odiplomatiskt om den saken för något år sedan och bland annat rapporterade om två fångar som kokats i ett uzbekiskt fängelse.

Rapporten som nu har läckt ut aktualiserar frågan om vilken sorts bevis västvärldens regeringar godtar och använder sig av i kampen mot terrorism.

Frågan om information hett ämne
En debatt pågår redan i Storbritannien om vilken information från den amerikanska fångbasen Guantánamo som den brittiska regeringen har använt sig av och under vilka omständigheter den har kommit till.

Det brittiska utrikesdepartementet säger att Storbritannien följer alla internationella lagar och konventioner om tortyr men tillägger att om det finns tillförlitlig information om terrorhot skulle det vara oansvarigt att avfärda den.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".