Ekot direktrapporterar om eurokrisen 12/12

1:07 min

På måndagen väntar på nytt förhandlingar med Grekland för att lösa landets ekonomiska kris. Och i Storbritannien är det starka känslor efter premiärminister Camerons beslut att ställa sig utanför de övriga EU-ländernas fördrag. Följ Ekots direktrapportering om eurokrisen här.

17:00

David Cameron i det brittiska parlamentet: "Jag ville verkligen nå en överenskommelse".

16:30

EU-kommissionär Olli Rehn tror att det mesta av det euroländerna vill göra kan genomföras trots att britterna stoppat möjligheten att få ett nytt EU-fördrag. Ekots Herman Meltzer rapporterar:

15:40

Precis som i Europa inledde New York-börserna nedåt, uppger AFP. Marknaden är inte övertygad om att den senaste krislösningen är stark nog.

15:20

Orolig stämning även i Italien där fackföreningar har utlyst strejker på bred front. Protesterna gäller regeringens stränga besparingar och bland annat har Fiatfabriker stängts ner. Strejkerna planeras fortsätta i veckan. Ekots reporter Alice Petrén rapporterar:

15:15

"Det är tydligt att vi har två Europa," säger Frankrikes president Nicolas Sarkozy i en intervju i tidningen Le Monde.

14:35

Även representanter för Storbritanniens bankväsende uttrycker oro för Camerons veto. Ordföranden för British Bankers Association, Angela Knight underströk vid ett möte i London att Storbritannien även fortsättningsvis måste se till att ha starka och bra band inom EU.

13:40

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn beklagar djupt Storbritanniens beslut att stå utanför förra veckans överenskommelse. "Det beklagligt för Europa och lösningen på krisen och det är lika beklagligt för Storbritanniens medborgare," sade Rehn vid en presskonferens.

12:44

Den brittiska premiärministern David Camerons beslut vid toppmötet att lägga veto på det stora krispaketet har orsakat upprörda känslor i Storbritannien. Klockan halv fem svensk tid försvarar han sig i brittiska parlamentet.

12:21

I Grekland betonar man inom bankvärlden att det är angeläget att de pågående samtalen i Aten snabbt leder till resultat. ”Det vore önskvärt om samtalen leder till en första överenskommelse före slutet av veckan, annars rinner tiden ut för oss,” berättar en banktjänsteman för Reuters.

12:10

Förra veckans toppmöte slutade med att Storbritannien som enda land ställde sig utanför den nya budgetpakten. Vad får Storbritanniens markering för konsekvenser? 

11:00

Representanter från eurozonen, Europeiska centralbanken och den internationella valutafonden IMF är på plats i Aten för att träffa finansminister Evangelos Venizelos. Det som står på dagordningen är att diskutera hur Grekland ska kunna möta de krav som ställts för att få det tidigare beviljade lånet utbetalat.