Hopp om fred i Somalia.

Nytt hopp om fred i Somalia

Efter två års förhand-lingar valdes krigsherren Abdullahi Yusuf till Somalias president på söndagen. För att få fred i landet är det dock avgörande att de stridande klanledarna får del i den kommande regeringen. Det säger Per Lindgärde på Sveriges ambassad i Kenya.

– Det är endast på det sättet som man kan få ett brett stöd hos den somaliska allmänheten. Det är också en förutsättning för att kunna skapa fred och stabilitet i Somalia, säger per Lindgärde.

Det parlament som nu efter 13 års inbördeskrig, svält och kaos har utsett sin president är inget vanligt parlament. Ledamöterna befinner sig av säkerhetsskäl i Kenyas huvudstad Nairobi där de håller sina förhandlingar i en idrottsarena.

Tror det kan gå denna gång
En annan utmärkande egenskap för detta parlament är att ledamöterna inte på något sätt röstats fram av den somaliska befolkningen utan är valda utifrån vilken av de stridande klanerna de tillhör.

Efter tretton tidigare fredsinitiativ tror Per Lindgärde på Sveriges ambassad i Kenya att det denna gång faktiskt kan leda till fred.

– Det här är det bästa initiativet hittills med representanter från krigsherrarna, från de traditionella ledarna och även från det civila samhället. Denna gång har man också stöd från det internationella samfundet, säger Per Lindgärde på Sveriges ambassad i Kenya.

Omvärlden får en betydande roll
Avgörande för den övergångsregering som förhoppningsvis inom fem år har lotsat Somalia till allmänna val är att omvärlden åstadkommer en massiv hjälpinsats.

Det behövs pengar för att bygga upp den totalt havererade infrastrukturen och ekonomin och inte minst för att avväpna de 10 000-tals beväpnade milismän som med våld har styrt sina egna delar av landet.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".