Många döende lider i onödan

Människor dör i smärtor i onödan eftersom alla har inte tillgång till den speciella vård, som finns för människor med en dödlig sjukdom, så kallad palliativ vård. För tre år sedan föreslog en kommitté att alla ska kunna erbjudas palliativ vård, men sedan dess har inget hänt.

Läkaren Inger Fridegren som är ordförande i Svensk förening för palliativ medicin säger att många människor lider i onödan.

– Det betyder svår smärta och lidande. Det betyder att man inte får hjälp vare sig med de psykiska, sociala eller de existentiella frågorna i dödendet. Det betyder att de anhöriga inte får stöd i sorgen.

Kan inte den vanliga vården klara sådana saker?

– Det finns ingen utbildning för det. Det finns ingen obligatorisk utbildning för någon yrkeskategori i palliativ råd. Det finns bara frivilliga kurser.

60 000 av de svenskar som dör varje år beräknas behöva den här speciella vården, men hur många som får den, antingen i form av vårdteam som kommer hem till patienten eller platser på exempelvis hospice, är det ingen som vet, bara att den inte finns överallt.

Ett exempel är att man vet hur man kan lindra över 90 procent av all smärta, men det finns forskning som visar att bara hälften av patienterna i den vanliga vården får den hjälpen.

Otillräcklig smärtlindring
En färsk studie på lungcancerpatienter visar också att den smärthjälp som de faktiskt fick i vården inte var så bra som man kunde vänta sig.

För tre år sedan föreslog kommittén om vård i livets slutskede för regeringen att alla som behöver ska kunna få den här speciella vården, men än har det inte kommit något förslag från regeringen.

Dessutom antog Europarådet förra året riktlinjer som säger samma sak.

– Den statliga utredningen 2001 ligger fortfarande på Socialdepartementets bord och socialutskottet i riksdagen väntar fortfarande på att få fatta beslut i ärendet. Samtliga politiska partier tycker idag att det behövs, säger Inger Fridegren..

Varför har det inte hänt något?

– Det vet vi inte. Det har varit ett val emellan och det har inte passat rent politiskt för att annat har kommit emellan.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".