Arbetslösheten fortsätter öka

Arbetslösheten fortsätter att öka, men i en långsammare takt än i våras. Det visar AMS statistik för september, som publicerades på måndagen. Det kommer att dröja innan högkonjunkturen resulterar i sjunkande arbetslöshet, tror AMS-chefen Anders L Johansson.

– Vi kommer att se förbättringar i slutet av året. Vi ser förbättringar inom uppdragsverksamheten och inom varuhandeln, men det kommer att dröja ett bra stycke in på 2005 innan vi ser ett mer ordentligt genomslag på arbetsmarknaden. Det beror på situationen i kommunerna och landstingen, som har ett besvärligt ekonomiskt läge säger Anders L Johansson.

Den öppna arbetslösheten var i september fem procent eller 224 000 personer. Det är 3 000 färre än för ett år sedan.

Fler i åtgärder
Samtidigt har antalet personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökat kraftigt, eftersom AMS har fått ökade resurser.

Den totala arbetslösheten är 7,6 procent och det är 0,8 procentenheter högre än för ett år sen. Antalet långtidsarbetslösa har minskat.

Minskning dröjer
Idag publicerade också LO-ekonomerna sin ekonomiska prognos. De tror liksom AMS att det kommer att ta ett tag innan arbetslösheten börjar sjunka.

Att det finns så många utanför den ordinarie arbetsmarknaden, minskar risken för överhettning och stigande inflation, trots stark konjunktur, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

– Vi tror på en gynnsam BNP-utveckling de närmaste åren, men vi tror att det dröjer innan utvecklingen när arbetsmarknaden. Uppgången i sysselsättningen, som vi tror kommer, blir ganska långsam. Det finns inga skäl att vara rädd för överhettning och den ekonomiska politiken måste hållas expansiv. Riksbanken behöver inte göra sig någon brådska med en räntehöjning, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".