Valet i Kongo-Kinshasa döms ut av observatörer

2:25 min

I Kongo-Kinshasa dömer en av de internationella valobservatörsgrupperna ut valet för två veckor sedan. Oppositionen begär nu internationell medling efter ett val som enligt dem var fullt av fusk.

– Jag ber omvärlden om hjälp för att hitta en lösning på problemen och för att undvika att kongolesernas blod på nytt ska flyta, säger den främsta oppositionskandidaten Etienne Tshisekedi till den franska radion RFI.

Den nationella valkommissionen utsåg i fredags den sittande presidenten Joseph Kabila till president. Trots det anser Tshisekedi att det är han som har vunnit valet, enligt de beräkningar som valobservatörerna i hans eget part har gjort.

Ännu ett land i Afrika har alltså två presidentkandidater som båda utropar sig till segrare. Det har tidigare hänt i Kenya, i Zimbabwe och senast i Elfenbenskusten, där det ledde till inbördeskrig.

Att valet var fyllt av organisatoriskt kaos är ett faktum, men nu rapporterar också en av de främsta internationella observatörsgrupperna, amerikanska Carter center, att de hittat regelrätt fusk.

I vissa delar av södra Kongo ska nära 100 procent ha gått och röstat och alla har valt Kabila. Siffrorna anses helt osannolika.

I huvudstaden Kinshasa, en av få platser i det gigantiska landet med ordentliga vägar, har valurnorna från minst 2 000 vallokaler kommit bort, med flera hundratusen röster i ett av oppositionens starkaste fästen.

Enligt Carter center saknar rösträkningen trovärdighet, men organisationen kan inte avgöra om valutgången därmed borde ha blivit en annan.

Både FN och EU manar nu till lugn i Kongo och säger att klagomål på valet ska skötas den formella vägen och inte genom våld på gatorna. Men att överklaga via domstol förkastas helt av oppositionskandidaten Tshisekedi, och oppositionen säger att den kommer att sammankalla demonstrationer senare i veckan.

Det är enda sättet att protestera enligt Tshisekedi, eftersom lagapparaten enligt honom är i händerna på den sittande presidenten Kabila.

Kabila å sin sida verkar helt ointresserad av internationell medling, efter en första påstötning via de diplomatiska kontakter som nu pågår bakom kulisserna.

Huvudstaden Kinshasa går nu i spänd väntan på vad som ska hända härnäst och välutrustad kravallpolis patrullerar gatorna.