Val i Syrien – samtidigt som hårda strider

2:00 min

I dag hålls kommunalval i Syrien men oppositionen i landet kräver att valet bojkottas. Enligt flera nyhetsbyråer är det bara ett fåtal som har röstat i huvudstaden Damaskus. Många vågar inte heller ge sig ut på gatorna på grund av våldet.

Myndigheterna har sagt att den nya vallagen innehåller tillräckliga garantier för en ”demokratisk, öppen och rättvis valprocess" men oppositionen har krävt en bojkott av lokalvalet.

Valdeltagandet väntas bli mycket lågt.  Många syriska väljare kommer inte att riskera att gå till valurnorna mitt i det eskalerande våldet men de vill samtidigt visa sitt stöd för oppositionens krav på en bojkott. 43 000 kandidater tävlar om mer än 17 000 platser i kommuner över hela landet.

Och enligt landet det statliga nyhetsbyrå SANA  flockas folk till valurnorna i dag.

Under gårdagen kallade oppositionen till generalstrejk. Många butiksinnehavare i städer som Daara och Homs fick sina butiker förstörda av regimens styrkor. I en youtubeklipp filmad av en amatörfilmare hör man hur styrkorna försöker slå sönder butikerna som är stängda.

Samtidigt har antalet desertörer från armén ökat. Under gårdagen drabbades hundratals avhoppade militärer samman med regimstyrkor i Södra delen av landet, nära gränsen till Jordanien, enligt aktivister. Gårdagens sammandrabbningar var de största hittills mellan de två sidorna.

Staden Homs beskrivs som en krigszon. En av stadens invånare berättade för tv-kanalen Al Jazeera att han inte ens visste att ett val äger rum. Folk har rivit ner varenda bild på presidenten Bashar al-Assad från gatorna, sa han.

Totalt ska nära 60 personer ha dödats i Syrien under helgen. Fyra av dem var barn. Syrien har vägrat att låta internationella valobservatörer komma in i landet. Vad som egentligen pågår inne i landet är svårt att veta. De få journalister som regimen släpper in övervakas och uppgifterna som kommer ut är svåra att värdera.

FN uppskattar fler än 4 000 människor har dött under nio månaders uppror, däribland drygt 300 barn.

I dag har nio personer dödats i staden Homs, enligt lokala samordningskommittén.