Facken vinnare i industriavtalet

1:38 min

Avtalsrörelsens första avtal är klara. Omkring en halv miljon industrianställda får löneökningar med 3 procent från den 1 februari. Facken lyckades få upp nivån en bit sedan medlarnas slutbud.

 IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven är ganska nöjd.

– Alla vill alltid ha lite till, så är det. Men som det är nu så skäms jag inte för att säga att nivåerna höjs med tre procent, säger Stefan Löfven.

Efter en klassisk nattmangling lyckades fack och arbetsgivare inom industrin enas om nya kollektivavtal runt klockan fem i morse. 3 procents löneökning på 14 månader är det viktigaste resultatet. Nivån är 0,2 procentenheter högre jämfört med medlarnas slutbud som facken avvisade. Andra villkorsfrågor har i stort sett lagts åt sidan och man har koncentrerat sig på lönefrågan.

Arbetsgivarna säger att avtalet är dyrt men nödvändigt när ekonomin blir sämre. Åke Svensson är vd för Teknikföretagen.

– Det är ett högt avtal men samtidigt ger det planeringsförutsättningar för industrin att kunna jobba framåt i en tilltagande ekonomiska krisen som vi också ser framtidigt, säger han.

Ett högt avtal säger du, blir det kostsamt för företagen?

– Ja, det är klart att det blir kostnader för företagen men samtidigt såg vi att alternativen var sämre, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

De fem facken inom industrin, IF Metall, Unionen, GS, Livs och Sveriges Ingenjörer, ligger först i den stora avtalsrörelsen som avslutas först i höst. Över 3 miljoner löntagare ska få nya kollektivavtal. Traditionellt är industrins avtalsnivåer styrande för resten av avtalen, men det har ifrågasatts den här gången. Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg tvivlar desto mindre på det.

– Trean har varit helig för oss och nu har vi fått tre procent från den 1 februari. Det är ganska bra.

Tror du att det blir ett normerande avtal för resten av den stora avtalsrörelsen?

– Ja, det är jag alldeles övertygad om, säger Unionens Cecilia Fahlberg.

Christer Ågren, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, är inte lika positiv.

– Vi ser på avtalet med blandade känslor. Å ena sidan hade en konflikt varit förödande, men avtalet är samtidigt för högt med tanke på att Sveriges ekonomi tvärbromsar. Det kommer att leda till att ännu fler hamnar utanför arbetsmarknaden, medan reallönerna ökar för dem som redan är inne i värmen.

– Det som dessutom ger mig kalla kårar är att nu nöjer sig inte tunga LO-förbund som Kommunal, Handels och Hotell- och restaurang med 2,6 procent i årstakt utan kommer med krav ovanpå det. Då hamnar det totalt runt 3,6 procent och då blir det riktigt, riktigt fel, som att köra i diket. Vi gör samma konstaterande som Stefan Löfven att det nya avtalet nu inte får bli ett golv utan måste vara normerande för hela arbetsmarknaden, säger Christer Ågren, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv.