Nya pengar till Swedfund debatterade i riksdagen

2:52 min

Ett av de hetaste debattämnena i riksdagens budgetdebatt i dag blev Ekots avslöjande om den statliga biståndsaktören Swedfund.

I förra veckan kunde Ekot berätta hur Swedfund hanterat en tipsare som slagit larm om korruption, och om investering i ett gruvföretag som anklagas för en massaker i Kongo.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna krävde i dag att det kapitaltillskott på 400 miljoner kronor, som regeringen budgeterar för, dras tillbaka.

– Är det verkligen rimligt att göra detta kapitaltillskott nu, under de här förutsättningarna? Borde vi inte vänta med det, borde vi inte se till att det blir ordning och reda först och jobba vidare sedan? sa Kenneth Forslund, som är Socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson.

– I förra veckan fick vi ytterligare ett exempel på att Swedfund missbrukar de resurser som man har fått av Sveriges riksdag. Personer uppmärksammade på att det fanns korruption i statliga företag som statliga Swedfund har placerat pengar i. Men i stället för att ta krafttag mot korruptionen, hängde Swedfund ut den person som hade uppmärksammat korruptionen. Man hängde ut denna whistleblower för hans arbetsgivare, sa Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson Hans Linde.

Ekot har i flera inslag och reportage berättat om hur Swedfund har hanterat sina investeringar i Nigeria och Kongo.

En tipsare slog larm om hur en fond som Swedfund investerat i kunde vara inblandad i allvarlig korruption i Nigeria. Istället för att polisanmäla lämnade Swedfund ut tipsarens namn till fonden.

I Kongo investerade Swedfund i gruvföretaget Anvil mining, som pekats ut som delaktigt i en massaker då 73 människor dog. Soldaterna som utförde massakern färdades till platsen i fordon som de lånat av gruvföretaget.

Varken Kristdemokraternas Désirée Pethrus eller Moderaternas Christian Holm ville försvara Swedfunds agerande i det här fallet. Men ingen av dem vill ändå stoppa det budgeterade kapitaltillskottet på 400 miljoner kronor som riksdagen väntas godkänna inom kort.

– Herr talman, häromdagen kom det uppgifter i Sveriges Radio om det statliga bolaget Swedfund. Här är det viktigt att vi står upp för mänskliga rättigheter och för korruptionsbekämpning, även i de medel som förmedlas via Swedfund. Jag tror att Swedfund har en viktig roll att fylla. Därför bidrar vi nu med mer resurser, 400 miljoner per år i tre år. Det innebär att vi inte kan ge fria tyglar till detta bolag, lika lite som vi kan göra det med våra mindre biståndsorganisationer. Jag tror att vi måste ha än mer transparens och öppenhet kring de medel som går via olika exportorgan. Det måste finnas rutiner för hur de kontrollerar sina investeringar och för hur vi som beslutsfattare ska kunna se hur de medel som vi skickar in ger resultat och verkar i etisk riktning, sa Désirée Pethrus.

– Jag tycker att Swedfund och liknande verksamheter generellt sett är bra. Sedan finns det felaktigheter, exempelvis whistleblower-delen, som presenterades i media i förra veckan. Jag kan inte försvara det på något sätt. Där är det felaktigheter som har begåtts. Det första som man måste göra är att se till att man inte gör om det liknande. Men sedan måste man också se hur vi kan göra så att vi minskar riskerna för dem som man möjligtvis har utsatt för risker, sa Christian Holm, Moderaternas biståndspolitiska talesperson.