Se upp för ficktjuven

2:32 min

Mycket människor och pengar i rörelse gör julen till en högtid för ficktjuven. Förra året anmäldes drygt 40 000 fickstölder i Sverige.

Peter Enell, chef för Klarapolisens stöldgrupp i Stockholm, patrullerar Drottninggatan i Stockholm och menar att fickstölderna ökar i dessa dagar.

– Kring jul sker det normalt en ökning. Ficktjuvarna har ett stort intresse för folk som är upptagna med att prova skor och kläder och som kanske har handväskan på ryggen, säger Peter Enell.

Peter Enell står vid sidan av den strida ström människor som rör sig i olika riktningar på Drottninggatan. Han är vardagligt klädd i blåjeans, färgmässigt matchande skinnjacka och med svart mössa på huvudet och det finns ingenting som signalerar att han är polis. I tio år har han jobbat inom stöldgruppen och lärt sig mycket om ficktjuvarnas tillvägagångssätt.

Den klassiska gentlemannatjuven, som elegant plockar loss ett dyrbart halssmycke eller en blänkande guldklocka, har han inte sett många av. Dagens ficktjuvar jobbar i mindre grupper om två till fyra personer, ofta kommer de från andra länder och är här under kortare stöldturnéer och tillvägagångssätten är ganska enkla.

– De försöker avleda uppmärksamheten från det tilltänkta offret. Det kan vara så att du går bakom en person på gatan som helt plötsligt tvärstannar och du går in i den, med följden att någon går in i dig också och samtidigt sticker ner handen i din ryggsäck, säger Peter Enell.

En annan klassisk avledningsmanöver i ficktjuvssammanhang kan vara att någon smetar något på offret, till exempel glass eller ketchup från en korv. Samtidigt som en av tjuvarna ursäktar sin drullighet plockar en andra person värdesaker av offret. Inom loppet av några sekunder lämnar denne sedan vidare sakerna till en tredje person. Det gäller alltså att vara vaksam då oväntade situationer uppstår.

– Om du får påtvingad hjälp, får frågor av folk som viker upp kartor och är väldigt påflugna ska du tänka till. Särskilt om du kanske har tagit ut pengar precis eller om du har haft plånboken uppe.

För den som inte vill vara misstänksam mot alla som närmar sig en i julhandeln finns det också några konkreta tips på hur man skyddar sig.

– Man får hålla reda på sina grejor. Ha saker i innerfickan och ha handväskan på framsidan av kroppen, säger Peter Enell.

Josef Björklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.