Guldgruva orsakade regeringsombildning i Peru

1:45 min

Perus president Ollanta Humala genomförde i helgen en radikal regeringsombildning sedan hans premiärminister överraskande avgått. Uppbrottet är ett resultat av den konflikt som ett stort gruvprojekt i den norra provinsen Cajamarca gett upphov till.

Congaprojektet i Cajamarca skulle bli den största investeringen någonsin i Peru. Det skulle bli en av världens största guldgruvor som skulle ge den peruanska staten miljarder i skatteinkomster och skapa tusentals arbetstillfällen.

Men istället för att jubla gick Cajamarcas befolkning ut i allt mer militanta protestaktioner. Det ledde inte bara till att projektet lades på is, utan också till att president Ollanta Humala utfärdade undantagslagar i provinsen för några dagar sen.

Under sin valkampanj gjorde sig Humala ofta till tolk för det växande motstånd mot gigantiska gruv- och infrastrukturprojekt som förekommer på flera håll på kontinenten.

”Guld kan inte drickas” sa han vid något tillfälle. ”Det är vatten vi behöver för att överleva”.

Och det är just vattnet som centrum för konflikten i Cajamarca. En del av Congaprojektet är att några små sjöar på flera tusen meters höjd ska tömmas och ersättas med konstgjorda dammar. Det uppfattas som ett dödligt hot mot jordbruket och boskapsskötseln i trakten.

Den förre premiärministern Salomón Lerner försökte förhandla med ledarna i Cajamarca, men misslyckades. Istället blev protesterna allt mer våldsamma.

Det var det som var orsaken till att Lerner lämnade in sin avskedsansökan, antas det allmänt i Peru. Den nye premiärministern, Oscar Valdés, är förutom företagare också arméofficer, vilket har fått en del kommentatorer att tala om en "militarisering" av regeringen.

Enligt många bedömare speglar den nya regeringens sammansättning att Ollanta Humala har svängt till höger sedan han tillträdde som president. Han ställer hur som helst inte längre guld och vatten mot varandra.

”Vi kan ha både och” är numera Humalas budskap till peruanerna.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista