"Dubbelt dyrt att begränsa klimatförändringarna"

1:26 min

Klimatmötet i Durban, var ett litet men viktigt steg framåt, men nu krävs snabba insatser, säger Nicholas Stern, professor på London School of Economics. För fem år sedan lade han fram den uppmärksammade Sternrapporten, om klimatförändringarnas ekonomiska effekter. Då sade han att det skulle kosta en procent av världens BNP per år att åtgärda klimatförändringarna. Idag är prislappen mycket större.

– Det skulle kosta ungefär två procent av världens årliga BNP att begränsa klimatförändringarna i dag. Det är dubbelt så mycket som 2006, och att det blir dyrare beror på fem års dröjsmål och på att utsläppen påverkar klimatet mer än man visste då, säger Nicholas Stern.

Men vad det kostar att fortsätta att påverka klimatet som i dag, går inte att analysera, menar han. Det kan leda till kanske fyra, fem grader högre global temperatur, och det vore en katastrof som måste undvikas.

Och den ekonomiska krisen i Europa är inte ett skäl mot klimatinvesteringar, säger Nicholas Stern.

– Det är faktiskt en handikappande intellektuell defekt att bara kunna tänka på en sak åt gången. För att komma ur krisen behövs tillväxt, en hållbar tillväxt. Då måste vi investera i en tillväxt med låga koldioxidutsläpp, säger han.

Och det finns faktiskt regeringar som gör på det sättet:

– Kina, Etiopien, Danmark, Costa Rica, det finns länder på alla kontinenter som agerar. Samtidigt är det hela världen som räknas, och den rör sig för långsamt. Men allt fler förstår problemet i dag, säger professor Nicholas Stern.