Marzouki svärs in som president i Tunisien

2:20 min

I Tunisien kommer människorättskämpen Moncef Marzouki att sväras in som president i dag, som landets förste demokratiskt valde president. Tunisiens författningsförsamling röstade i går kväll och valde med klar majoritet Marzouki till president.

– Det här är en viktig stund i det tunisiska folkets historia. Det kommer att påverka alla tunisier, sade Moncef Marzouki i sitt tal till den folkvalda församlingen, ett tal som han avslutade med ett "leve Tunisien".

Stående ovationer i parlamentet för en 66-årig man, nu innehavare av en av de tyngsta posterna i landet, för ett år sedan i exil i Paris med garanterat gripande som följd om han skulle sätta sina fötter på tunisisk jord.

Moncef Marzouki sågs som en ärkefiende av den störtade presidenten Ben Ali. Dels som ledare för ett oppositionsparti, som starkt språkrör för mänskliga rättigheter, men inte minst för att han hårt kritiserade presidenten när Ben Ali förbjöd islamister i politiken och kastade anhängare till islamistiska partier i fängelse.

Marzouki greps och trakasserades av den förra regimen, hans parti förbjöds och i mitten av 90-talet tvingades Marzouki i exil i Paris. Han återvände i slutet av januari i år.

Moncef Marzouki är brett respekterad i Tunisien för sitt motstånd mot den förre diktatorn, men det finns också kritiker. En del menar att han genom sin koalition med valets segrare Ennahdha, sitter i knäet på islamisterna, och säger ja till en post som egentligen inte längre har någon tyngd. Att han ger sitt godkännande till ett allt mer islamistiskt Tunisien.

Presidentposten var del i koalitionsuppgörelsen efter valet med valsegraren islamistiska Ennahdha, Marzoukis parti, CPR och sekulära Ettakatol.

Marzoukis första uppgift blir att officiellt utse Ennahdhas Hamadi Jebali till premiärminister, den nu tyngsta posten i Tunisien. För efter Ben Alis fall har mycket av presidentens makt förts över till premiärministern, bland annat för att förhindra att Ben Ali-eran upprepar sig, med en diktator som har all makt.

Men i dag svärs Moncef Marzouki in som den förste demokratiskt valde presidenten i Tunisien.