Ljusare tider spås för it-branschen

Trots högkonjunkturen så ser det fortfarande mörkt ut på arbetsmarknaden. Det visar nya siffror från AMS på måndagen. Men det finns undantag, till exempel it-branschen.

Johan Taddesse som leder ett projekt på Länsarbetsnämnden i Stockholm för att hjälpa arbetslösa inom it-branschen har märkt att antalet lediga jobb där ökar ganska snabbt nu, även om det är från en låg nivå.

– 2003 var ett väldigt mörkt år för just it-branschen. Det fanns väldigt få jobb att söka, men under våren fanns det en del jobb att söka och nu finns det helt klart ännu fler. Det är en signifikant förändring som är positiv.

Hur ser det ut om du tittar lite framåt?

– Jag skulle inte bli överraskad om det sprang iväg ganska rejält även under 2005, säger Johan Taddesse.

Framförallt är det it-konsultföretag som behöver nyanställa men även it-avdelningar på vanliga företag.

Kommuner anställer inte
Behov av it-kompetens finns också inom kommuner och landsting, men anställer inte av skäl som gör de inte heller anställer andra yrkesgrupper, enligt Ams-chefen Anders L Johansson.

– Kommuner och landsting har ett fortsatt svårt ekonomiskt läge och dras med sviterna av lågkonjunkturen. Det är också så att kommuner och landsting är väldigt viktiga sett ur sysselsättningssynpunkt, säger han.

I september var 7,6 procent antingen öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är 0,8 procentenheter högre än för ett år sedan. Men andra halvan av 2005 kan det vända rejält enligt Ams.

Slickat såren efter kranschen
Inom it-branschen till exempel har man slickat såren efter kraschen strax efter millennieskiftet.

– Man har gått från att spara pengar till att börja tänka mer utveckling och framåt, säger Johan Taddesse, projektledare på Länsarbetsnämnden i Stockholm.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".