Trafiken i 3G-nätet har fördubblats av mobilsurf

1:59 min

Kanske har du märkt att det går långsammare att surfa i 3G-nätet om du har en så kallad smart telefon? Datatrafiken via 3G-nätet har fördubblats globalt sett det senaste året, och ökningen kommer att fortsätta. Värst är det i storstäderna där koncentrationen mobilerna är som högst.

Marianne Hamsten, Daniel Åkerlind och Pernilla Sedén är överens: det går segt.

– Det är sökfunktionen, om man ska använda gps:en. Det stör mig när jag till exempel snabbt vill se när bussarna går. Då kan man få vänta länge. Och i dag försvann mitt Facebook, säger Marianne Hamsten.

– Det är när man kör multifunktioner som det går långsammast, säger Daniel Åkerlind.

– Det går långsamt. Ibland kan jag ha hela dagar när det verkligen inte fungerar. Det går inte att göra så mycket åt det, säger Pernilla Sedén.

Det kan verka hopplöst, men det här är ett problem som telefonoperatörerna jobbar hårt för att lösa.

Problemet beror på två saker: dels ökar användandet av smarta mobiltelefoner och därmed skickas det allt mer data i 3G-nätet. Enligt en rapport som företaget Ericsson kom med i höstas förväntas vi dessutom skicka tio gånger mer data om fem år jämfört med i dag.

För det andra har telefonerna en mängd små program, applikationer, som hela tiden kopplar upp sig mot 3G-nätet för att uppdatera information.

Tommy Ljunggren är utvecklingsansvarig för de mobila näten hos Telia Sonera. Han beskriver det som om någon ringer men när han får svar säger han bara ett ord och lägger på igen. Sen ringer han igen, säger ett ord till, och så vidare. Det går åt väldigt mycket tid och arbete till själva ringandet, även om det inte sägs så mycket. På så sätt blir nätet överbelastat av dessa uppkopplingar och av stora datamängder, men Tommy Ljunggren lovar att det ska bli bättre.

– Vi kommer att lösa det här. Men vi har inte varit tillräckligt snabba på att möta efterfrågan på trafiken. Nu bygger vi ut för full fart för att lösa det. Och vi ser redan att det har blivit bättre i nätet men vi är inte nöjda ännu, säger han.

Fråga

Lasse Edfast

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.