Nervös väntan på räntehöjning

I veckan kommer Riksbanken med besked om räntan ska höjas eller inte, ett beslut som påverkar alla svenskar med rörliga bostadslån. En som väntar på beskedet är Jonas Eriksson i Uppsala, som nyss köpt hus men ännu inte tagit sitt lån. (Ekonomiekot)

– Det känns lite nervöst just för att räntan är så pass låg just nu. Det är väl ingen större fara att det kommer att bli som på 1980-talet, men ändå är man lite nervös för vad som kommer att hända, säger han.

Jonas Eriksson, sambon Jenny Johansson och dottern Nina bor i en lägenhet men nu ska de flytta till hus. Och att räntan är rekordlåg har märkts tydligt när de letat efter sin nya bostad.

”Folk tar sig vatten över huvudet”
– Det har varit väldigt nervöst, får man säga, och det har märkts när man har varit ute och tittat på hus, vilka förväntningar exempelvis säljarna har. I och med att räntan är så låg känns det i bland som om folk tar sig lite vatten över huvudet. När vi har gjort budgeten för det nya huset har vi ju alltid tagit i med rejäla buffertar för att se om vi ska kunna bo kvar i framtiden, säger Jonas Eriksson.

Att styrräntan kommer att gå upp från dagens 2 procent är alla bedömare ense om, även om få tror att det sker den här veckan. Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson tycker att Riksbanken ska vänta med höjningen till nästa år.

– Konjunkturinstitutets bedömning är att inflationstrycket är väldigt lågt. Man kan behålla den nuvarande låga räntan ett tag till, säger han.

Oljepriset driver på inflationen
Något som skulle kunna tala för en räntehöjning är det högt uppdrivna oljepriset, som driver på inflationen. Men den dyra oljan kan också få motsatt effekt, enligt Ingmar Hansson.

– De höga oljepriserna innebär att inflationen på kort sikt blir högre. Men å andra sidan innebär de höga oljepriserna också att både företagen och hushållen i de oljeimporterande länderna, inklusive Sverige, blir fattigare och försiktigare än annars, och det tenderar att minska inflationen. Så min bedömning är att oljeprishöjningarna inte är något motiv för att snabba på räntehöjningen, säger han.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".