Nya snöskotrar livsfarliga lavinutlösare

2:09 min

De allt populärare nya modellerna av snöskotrar som tar sig fram i princip vilken terräng som helst har gjort skotern till en effektiv och livsfarlig lavinutlösare.

Och intresset för extremåkning upp för exempelvis branta bergsväggar har ökat de senaste åren, enligt Mats Nilsson, samordnare för fjällräddningen på Rikskriminalpolisen.

– Polisen, fjällräddarna och naturbevakarna ser dem och fler blir rapporterade för att de kör på konstiga ställen i fjällen, säger han.

Det beräknas finnas omkring 200 000 registrerade snöskotrar i Sverige.

En allt större andel har extra långa mattor med särskilt höga kammar som gör att maskinerna lätt klättrar upp för branter och lössnöområden som förut varit omöjliga att åka i.

Hos Fredrik Hed som driver en snöskoterbutik i Luleå märks det. Och han är själv förtjust i de allt mer extrema modellerna.

– Det säljs allt fler. Tjusningen är att man kan ta sig fram i skogspartier och ställen man inte tidigare varit i närheten av, säger han.

I Kanada dör numera fler skoteråkare än skidåkare i lavinolyckor efter att den extrema snöskoteråkingen blivit vanligare.

I Sverige drabbade den senaste lavinolyckan med dödlig utgång en snöskoteråkare. Mats Nilsson, på Rikskriminalpolisen, befarar att även nästa lavinoffer kan bli en skoteråkare.

Han tror också att hårdare lagar mot snöskoteråkare som utlöser laviner skulle kunna vara bra.

– Om man är så ovaksam att man ändå åker i områden med uppsatta skyltar när det är högsta lavinfara, då är det något vi får titta på. Då kanske folk blir mer vaksamma, säger han.

Men Fredrik Hed, i snöskoterbutiken i Luleå, är tveksam till att hårdare lagar skulle göra att snöskoteråkare tar mindre risker. Han tror istället att de nya modellerna har fört något gott med sig – hastigheten har sänkts.

– De flesta kör inte fort med dom. Modet som har varit tidigare med många snöskotrar med stora motorer är att de kört väldigt fort på isar och leder och då flyger av med väldigt hög hastighet, säger han.

Nils Eklund, Luleå

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.