Swedbank gör sig av med 600 anställningar

2:09 min

Swedbank minskar antalet anställda med 600 i Sverige och Baltikum. Åtgärden väntas kosta 330 miljoner kronor, vilket drar ned resultatet för fjärde kvartalet, rapporterar Reuters med hänvisning till bankens finanschef Göran Bronner.

Swedbank flaggade för åtgärden i sin senaste kvartalsrapport.

– Det är 300 i Baltikum och 300 i Sverige. Det berör framför allt funktioner i våra centrala staber, våra backofficefunktioner och i det affärsområde som heter stora företag och institutioner, säger bankens informationsdirektör Thomas Backteman.

Dagens besked är bara ett i raden som handlar om besparingar från Swedbank. Sen 2008, då Swedbank hade som flest anställda, har banken minskat sin personal med 5 000 personer framför allt i Baltikum, Ryssland och Ukraina. Men även i Sverige där Swedbank under de senaste tre åren minskat personalstyrkan med 800 personer.

– I den konkurrenssituation som vi har i Sverige med den nya verklighet vi träder in i med nya regelverk och annat, är vår bedömning att vi måste bli en ännu effektivare bank för att kunna konkurrera på den svenska marknaden, säger Thomas Backteman.

Facket har informerats om hur många och vilka anställda som berörs av nedskärningsplanerna, enligt Thomas Backteman, informationsdirektör på Swedbank. Men Finansförbundet har inte fått någon uppgift från Swedbank om hur många anställda banken avser att göra sig av med när banken genomför sina besparingsplaner, enligt Leif Karlsson, informationschef på förbundet. 

Backteman på Swedbank menar att en stor del av nedskärningarna hanteras med pensionsavgångar.

-- 300 personer är ett sådant antal som pensionsmässigt rör sig ganska snabbt i banken, särskilt som vi nu har ganska stora pensionsavgångar framför oss de närmaste åren, säger Thomas Backteman på Swedbank.

Nordea har nyligen aviserat nedskärningar på 2 000 anställda, varav 600 i Sverige. Även Carnegie och SEB planerar neddragningar.

TT / Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista