Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Underkännande av kommissionär utlöser storgräl i EU

Publicerat tisdag 12 oktober 2004 kl 05.25
Rocco Buttiglione godkänns inte av EU-parlamentet.

Europaparlamentets justitieutskott kräver att Italiens föreslagne kommissionär Rocco Buttiglione byts ut. En knapp majoritet har röstat nej till Buttiglione och det har utlöst hårda motsättningar i EU.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har hamnat i ett svårt dilemma och Italiens premiärminister Berlusconi, som utsett Buttiglione, är ursinnig.

Det var den italienske kommissionärskandidaten Rocco Buttigliones mycket traditionella och konservativa syn på homosexuellas och kvinnors rättigheter som avgjorde.

Hans yttranden om att homosexualitet är en synd och att kvinnan ska föda barn inom äktenskapet, har väckt ett så starkt motstånd i Europaparlamentet att ett förslag om att Buttiglione ska få en mindre betydelsefull post i EU-kommissionen också röstades ned.

Olämplig på alla poster
Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter anser alltså att Italiens Rocco Buttiglione inte är lämplig för någon post i EU-kommissionen och ett så starkt motstånd mot en kommissionärskandidat är unikt i EU:s historia.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är kränkt och ursinnig: Att ifrågasätta en katolsk kommissionärs förmåga att balansera rätt mellan personliga åsikter om moral och lagstiftning luktar fundamentalism, sa Berlusconi i en kommentar på måndagskvällen.

Det högerseparatistiska Lega Nord, Nordförbundet sa att europaparlamentets motstånd mot Buttiglione bottnar i fördomar mot katoliker, som frodas i delar av EU.

Flera kan bli underkända
Europaparlamentet kan inte avsätta enskilda kommissionärer utan måste godkänna eller säga nej till hela kommissionen. Det är alltså EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som avgör om Rocco Buttiglione ska få stanna eller om Italien måste skicka en ny kommissionärskandidat.

Barroso kan kanske avvärja attackerna mot en kommissionär men vad gör han om parlamentet angriper fler? På onsdag presenterar Europaparlamentets övriga utskott sina domar över de andra kommissionärerna.

Förhandskritiken avslöjar att även Ungerns Laszlo Kovac, lettiskan Ingrida Udre och danskan Marianne Fischer Boels framtid som kommissionärer är osäker.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".