Turkiet redan stort handelsland för EU

Turkiet som fick klartecken att inleda förhandlingar om ett EU-medlemskap i förra veckan har seglat upp som ett av de stora handelsländerna med EU och Sverige. För lastbilstillverkaren Scania i Södertälje, skulle ett turkiskt EU-medlemskap betyda mycket. Redan idag är Turkiet Scanias största exportmarknad, utanför EU och Latinamerika. (Ekonomiekot)

På kugghjulstillverkningen i Scanias verkstad i Södertälje går robotarna för högtryck. Tillverkningen är nästan helt automatisk och kugghjulen sätts in i växellådorna till de lastbilar som skeppas ut över världen.

Numera är det en hyfsad stor del av kugghjulen som kommer att hamna i Turkiet. För i år blir Turkiet ett av de tio största exportländerna för Scania.

EU-medlemskap viktigt
Ett eventuellt EU-medlemskap är viktigt. Torsten Linder är exportansvarig för Mellanöstern, där Turkiet räknas in hos Scania.

– Turkiet uppfyller mycket av de fundamenta som är viktigt för oss. Mycket folk, stora ytor och ett geografiskt bra läge för transporter. Det är också ett transitland mellan Asien och Europa. Kommer också därtill en avreglering och ett EU-medlemskap ser vi det som att det finns en ökad potential, säger han.

Sedan den ekonomiska krisen i Turkiet har det varit en stadig ökning av handeln mellan Sverige och Turkiet. Mellan 2001 och 2003 ökade den med 42 procent.

Stor ökning av handeln
Hittills i år har den ökat med 14 procent jämfört med förra året. Aushen Savci är handelssekreterare på svenska Exportrådet i Istanbul.

– Vi får många förfrågningar när vi ordnar seminarier i Sverige. Då är det många företag som vill komma och lyssna. I morse hade jag till exempel en företagare som ville starta verksamhet i Turkiet, säger hon.

Tidigare dominerade telekombolaget Ericsson totalt den svensk-turkiska handelsstatistiken. Och Sveriges export stod för 80 procent av den totala handeln.

Många företag handlar med Turkiet
Idag är det betydligt fler svenska företag som handlar med Turkiet och den turkiska exporten till Sverige ligger idag på 40 procent av handeln.

Turkiet är en stor exportör av bland annat hemelektronik. Till exempel är var tredje tv-apparat som säljs i Europa tillverkad av ett turkiskt företag.

Annars är tyg och livsmedel stora turkiska exportprodukter. På Vivo i Rinkeby i norra Stockholm är hyllorna fulla med varor från Turkiet.

Turkiska livsmedel populära
Ägarna har förutom tre ytterligare affärer byggt upp Laroc, en livsmedelskoncern som importerar framför allt turkisk mat till Sverige. Laroc är underleverantör till flera av de stora svenska butikskedjorna

– Vissa varor är fortfarande begränsade för import. Det finns tullsatser som gör att det inte blir lika konkurrenskraftigt att ta hit alla produkter. Det gäller till exempel olivolja, som jag tror finns en jättestor marknad för i Sverige, säger Ahmet Önal, som är vd för Laroc.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".