Material för kärnvapen spårlöst borta

Uppdaterad 12:30
Utrustning som kan användas för tillverkning av kärnvapen har spårlöst försvunnit från Irak, men varken USA eller regeringen i Bagdad verkar bry sig om det, klagar FN:s atomenergiorgan IAEA i ett brev till säkerhetsrådet.

Nya satellitbilder visar att hela byggnader med avancerad utrustning för kärnenergiforskning har plundrats och monterats ned. Det rör sig bland annat om precisionsinstrument och specialaluminium som kan användas för kärnvapenutveckling.

Instrument och material som är viktigt om man vill tillverka atombomber har flyttats från lager och försvunnit spårlöst, säger chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Mohamed ElBaradei.

Bristande kontroll
Misstanken att Irak höll på att utveckla kärnvapen var ett av de viktigaste skälen för den USA-ledda ockupationen.

Några kärnvapen eller andra massförstörelsevapen hittades aldrig, men Vita huset hävdar att Saddam Hussein hade för avsikt att tillverka kärnvapen.

Mot den bakgrunden är det anmärkningsvärt att varken Washington eller Bagdad nu verkar ha kontroll över vad som hänt med utrustningen.

Uran har försvunnit
Kärnanläggningen i Tuwaitha har plundrats, uran har försvunnit, 42 raketmotorer har sålts som skrot. Enligt icke-spridningsavtalet måste USA och Irak rapportera om känsligt material eller utrustning flyttas eller exporteras. IAEA har inte fått några sådana rapporter sedan mars 2003.

Mohamed ElBaradei understryker i sitt brev till säkerhetsrådet att Irak måste följa de internationella avtalen och varnar för att det som hänt ökar risken för spridning av kärnvapenteknologi.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".