Fiskare i hamnen i västsahariska Laayoune. Foto: Abdelhak Senna/Scanpix.
Västsahara

EU röstar om omstritt fiskeavtal

"Väldigt dålig affär för EU"
2:06 min

I dag, onsdag, röstar EU-parlamentet om en förlängning av det omtvistade avtalet som innebär att Marocko säljer fiskerättigheter i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara. "Skamligt", kommenterar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP).

Enligt Löwin bryter EU mot internationell rätt.

– Med öppna ögon så bryter man mot FN-stadgan och det är rent ut sagt skamligt, säger hon.

Västsahara ockuperas av Marocko sedan slutet av 1970-talet. Marockanerna har hittills struntat i en rad FN-resolutioner om att låta västsaharierna folkomrösta om sin framtid. Enligt Isabella Lövin är det aktuella fiskeavtalet med EU ett sätt för Marocko att få politiskt erkännande för sin ockupation.

Men fransmannen Alain Cadec är en av de många EU-parlamentariker som är för en förlängning av avtalet.

– Att säga nej till överenskommelsen skulle vara en mycket negativ signal till hela regionen i en tid av demokratisering. Marocko är en oumbärlig partner för EU, sade Alain Cadec i parlamentsdebatten i Strasbourg inför onsdagens omröstning.

Det handlar nu dels om fiskeavtalet som det ser ut idag men också om, och i så fall hur, EU i framtiden ska betala Marocko för att få fiska utanför Nordafrikas västkust.

– Jag är rädd för att det kommer att bli ett godkännande av avtalet, trots att det dels bryter mot internationell rätt och överexploaterar fiskeresurser, vilket är en skandal i sig, säger Isabella Löwin och fortsätter:

– Dessutom är det en väldigt dålig affär för EU. Vi subventionerar de här fiskarna, främst spanska och portugisiska fartyg som fiskar där, med väldigt stora summor. Det är 36 miljoner euro om året och för varje euro får vi bara tillbaka 65 cent, en förlust för varje euro.

EU-ländernas regeringar är väldigt splittrade i sin syn på fiskeavtalet med Marocko. Sverige och Danmark är emot, medan länder i södra Europa är för. I slutändan är det EU-parlamentet och EU:s medlemsländer som tillsammans beslutar om ett framtida fiskeavtal med Marocko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".