FN: Mer pengar för att hjälpa somalierna

1:35 min

FN vädjar om 10 miljarder kronor under nästa år, för att fortsätta råda bot på svälten i Somalia. Pengarna som hittills har kommit in har hjälpt. Tiotusentals somalier som annars skulle ha varit döda i dag har överlevt tack vare att omvärlden faktiskt reagerade, säger i dag FN:s humanitära samordnare för Somalia, Mark Bowden.

I tre av områden som tidigare klassades som svältdrabbade har läget förbättrats. Dock råder det fortfarande svält i tre delar av Somalia, enligt FN. Inte minst bland alla de som lever som flyktingar i sitt eget land, undan strider och torka.

250 000 människor är fortfarande i akut risk att dö av hunger och nästa skörd väntas inte förrän i januari. Matpriserna för det som finns att köpa har gått upp med 200 procent sen förra året enligt FN.

Bowden manade också alla stridande parter i Somaliakonflikten att släppa fram hjälporganisationerna. För så sent som för ett par veckor sedan förbjöd den islamistiska gerillan al Shabaab på nytt 16 internationella organisationer att arbeta i de områden gerillan kontrollerar.

De senaste veckorna har också Kenya trappat upp sina bombningar av mål i södra Somalia under den pågående militäroffensiven. Den senaste bombningen träffade en av Röda halvmånens lokaler för matutdelning. Lokalen var tom när bomben slog ner men en person utanför dödades.

Systerorganisationen Röda korset som finansierar en del av matutdelningen har protesterat mot bombningen och kallar den djupt oroande i en tid när befolkningen i Somalia är i så stort behov av hjälp.

Maria Sjöqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista