Rysk chefredaktör sparkas efter bildpublicering

1:52 min

En publicerad bild på en röstsedel överklottrad med en ofin uppmaning till premiärminister Vladimir Putin. Där gick gränsen för den ryska pressfriheten och i dag sparkades chefredaktören för den ansedda politiska tidskriften "Makt". I Ryssland växer nu oron för att det här kan leda till ytterligare självcensur bland landets medier.


Det senaste numret av tidskriften Vlast, som betyder Makt, skulle ha kommit ut i går och enbart handlat om parlamentsvalet förra söndagen, eller snarare om olika typer av misstänkt valfusk i det ryska valet som gav president Medvedevs och premiärminister Putins parti Enade Ryssland drygt 49 procent av rösterna.

Men tidskriften är i dag omöjlig att hitta och chefredaktören Maksim Kovalskij har fått sparken. Den direkta orsaken ska ha varit en bild inne i tidningen, en avfotograferad röstsedel från en vallokal i London, där någon med röd markeringspenna har skrivit ungefär: "Putin kan dra åt...", fast på ryska.

Tidskriften Vlast ingår i det tidningshus som ger ut den ansedda affärstidningen Kommersant och ägs av den stenrika oligarken Alisjer Usmanov. Han säger i dag att publiceringen gränsar till huliganfasoner och att chefredaktören kan komma att stämmas.

Ordföranden för ryska journalistförbundet beklagar avskedandet och säger att det här är en mörk och svår dag. Och i ett öppet brev på Echo Moskvys hemsida vädjar medlemmar i Moskvas journalistförening till sina kollegor om att inte vika sig för censur utan stå upp för sanningen.

Men Georgij Satarov, ordförande för organisationen Indem som verkar för demokratiutveckling i Ryssland menar att publiceringen som nu stoppats är ännu ett tecken på en ny och mindre respektfull hållning till den yttersta makten i Ryssland. En utveckling som tog fart i höstas, när premiärminister Vladimir Putin meddelade sina planer på att återvända som president nästa år. Det senaste tecknet är de stora regimkritiska demonstrationer som samlade tiotusentals människor runt om i Ryssland i helgen.

Och den sparkade chefredaktören Maksim Kovalskij säger i en intervju med radiostationen Echo Moskvy att han ingenting ångrar och att hans tidning skriver för läsarna, inte ägarna.

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista