AF: Kraftig ökning av antalet varsel i november

1:43 min

Arbetslösheten är på väg upp och antalet personer som varslas om uppsägning ökar kraftigt, det visar statistik från Arbetsförmedlingen. Allt mer pekar nu mot en svagare arbetsmarknad, säger Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson.

– Man får bekräftat för varje månad som går nu, lite tydligare för varje gång, att det är på väg att vända nu. Vi har sett tecknen redan tidigare men nu förstärks de, säger Clas Olsson.

Hur ser ni på det från Arbetsförmedlingen?

– Det här har ju legat på lut och det kommer inte som någon stor överraskning att man ska se de här på arbetsmarknaden, det är snarare så att det har dröjt ett tag, säger han.

Flera av Arbetsförmedlingens mått visar nu på en svagare arbetsmarknad.

Tydligast är varsel-talen.

Nästan 6 500 personer varslades om uppsägning i november, det är en fördubbling jämfört med samma månad i fjol, och också jämfört med tidigare månader i höst är det en klar ökning.

Fler har varslats i nästan alla privata näringsgrenar, medan talen sjunkit i kommunerna.

377 000 var inskrivna som arbetslösa i november.

Antalet har vänt upp jämfört med månaden innan, men nivån på arbetslösheten ligger fortfarande lägre om man jämför med ett år tillbaka.

Statistiken visar också att färre gick från arbetslöshet till jobb, att antalet anmälda lediga platser har kulminerat och att ungdomsarbetslösheten har börjat öka.

Störst andel arbetslösa har Gävleborg och minst Uppsala län.

I veckan varslade bland andra glasbruksgruppen Orrefors Kosta Boda i Småland där 115 anställda riskerar uppsägning, och så här förklarade vd Ann Gustavsson neddragningen.

– Nu känner även vi av den finansiella oron i världen. Och det är viktigt för oss att vi står startklara när efterfrågan vänder, sade hon.

Men just nu finns inget ljus i tunneln. Långtidsprognosen som Arbetsförmedlingen presenterade förra veckan spådde ökad arbetslöshet både 2012 och 2013.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.