Nej till omstritt EU-fiskeavtal

EU-parlamentet stoppar oväntat det omstridda fiskeavtalet med Marocko. Kritiken mot avtalet handlar om att en stor del av fisket sker utanför det ockuperade Västsaharas kust. Kritikerna anser att det strider mot folkrätten och att det är oacceptabelt att EU betalar för att få rätt att fiska där.

– Äntligen har det gått in, säger EU-parlamentariker Åsa Westlund (S) efter omröstningen i Strasbourg.

Men nejet kommer i allra sista stund. Avtalet löper ändå ut i slutet av februari 2012.

Parlamentets tydliga markering får dock betydelse när EU-kommissionen nu ska förhandla om en förlängning. Då måste man hitta en lösning som antingen utesluter de västsahariska vattnen eller ser till att intäkterna kommer västsaharierna till godo.

De allra flesta av de EU-märkta båtar som fiskar utanför Västsahara är spanska. Det är också Spanien som är mest pådrivande för att fisket ska få fortsätta.

– Vi har vunnit mot de starka krafter som har lobbat för den spanska fiskeindustrins snäva intressen, säger EU-parlamentariker Isabella Lövin (MP), som sitter i parlamentets fiskeutskott.

Redan i februari i år sade Sverige, Danmark och Storbritannien nej till avtalet, samtidigt som Finland och Tyskland lade ner sina röster. Men det räckte inte för att stoppa det från att träda i kraft.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista