Motgång i Knesset försvagar Sharon

Turbulensen i den israeliska inrikespolitiken fortsätter. Den är orsakad av planerna på att lämna det ockuperade Gaza. Premiärminister Ariel Sharon har fått en tydlig fingervisning om att hans regering kan falla om han inte hittar nytt stöd för sin politik.

Regeringsombildning, nyval eller folkomröstning. Något av de här tre alternativen måste den israeliske premiärministern Ariel Sharon sannolikt välja om han vill stanna kvar vid makten och driva igenom sin plan att evakuera alla de judiska bosättningarna i Gaza och några avlägset belägna bosättningar på Västbanken.

När det israeliska parlamentet Knesset inledde sin höstsession på måndagen höll Ariel Sharon ett tal om den politik han tänker föra och när Knessets medlemmar sent på kvällen röstade om vad de tyckte om den politiken blev det tummen ner.

Kan bli förtroendeomröstningar
Mot honom röstade också medlemmar av hans eget parti Likud som motsätter sig reträtten ur Gaza. Det tvingar honom inte att avgå, men det kan han tvingas till i kommande förtroendeomröstningar.

För att undvika det kan Sharon försöka stärka sin bräckliga regering som under alla förhållanden kommer att spricka den dag ett formellt beslut fattas om bosättarevakueringen. För då hoppar det Nationella religiösa partiet av regeringssamarbetet.

Labour vill lämna Gaza
För att inte tvingas avgå kan Sharon nu försöka få med arbetarpartiet Labour i regeringen. Arbetarpartiet gillar tanken på evakueringen ur Gaza.

Men det finns en stark opposition inom Likud mot att ta med Labour eftersom partiet kommer att kräva en annan politik inom många områden för att hjälpa Sharon att dra sig ur Gaza.

Men Sharon kan också söka stöd hos det religiösa partiet Shas, men då måste han först övertyga om att reträtten ur Gaza inte är en antijudisk åtgärd, vilket partiets andlige ledare anser. Också inom regeringen finns tveksamheter till Shas.

Kan leda till nyval
Går det inte att bredda regeringsbasen återstår folkomröstning eller nyval. Folkomröstning om Gazareträtten har Sharon åtminstone hittills sagt nej till.

Men utlyser han nyval blir regeringen en expeditionsministär som med Labours hjälp kan driva igenom evakueringsplanerna i Knesset. En expeditionsministär kan nämligen inte röstas bort. Men sen kommer folkets dom i ett nyval.

Christer Fridén, Amman
christer.fridén@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".