Skrivelse kunde stoppat kritiserat terrorgripande

2:15 min

Dagen innan polisens kritiserade terroringripandet i Göteborg förra året fanns en skrivelse som signalerade att polisen fokuserade på fel personer i terrorjakten. Skrivelsen stoppade ändå inte insatsen med våldsamma inbrytning hos fyra barnfamiljer.

Förundersökningsledaren i fallet, chefsåklagare Tomas Lindstrand, säger att han inte har sett det dokumentet:

– Jag kan inte tänka mig att jag fått reda på det och om jag inte fått reda på det kan jag än mindre svara på varför, säger han.

Terrorhotet mot Göteborg förra året och de felaktiga gripandena byggde på en enda källa; ett vittne som i förhör lämnar förvirrade och motstridiga uppgifter, det har ekot avslöjat tidigare i dag.

Den våldsamma polisinsatsen mot de fyra muslimska barnfamiljerna hade inte behövt ske.

Dagen innan ingripandet upptäcker en analytiker på polisen att vittnets fasta telefon använts i lägenheten samtidigt som hon sa att hon varit ute på en gata och hört en man prata om en bomb i sin mobil.

Det här är alltså uppgifter som den ansvariga åklagaren säger sig inte känna igen.

– Jag har inget minne av det, jag tycker att jag borde ha reagerat.

På vilket sett skulle du ha reagerat?

– Då vill man nog gärna veta tidslinjen brast.

Enligt Tomas Lindstrand hade det kunna ge en indikation på att tiden för observationen var fel och att det därför rörde sig om fel personer.

Eftersom det bara var kvinnas små barn i lägenheten som tittade på teve, signalerade upptäckten att polisen åtminstone fokuserat på helt fel tid.

Därmed borde också alla misstankar fallit gällande de män som polisen sen ingrep mot.

Länspolismästaren i Västra Götaland, Ingemar Johansson, kan inte förklara varför skrivelsen inte stoppade insatsen mot familjerna. 

– Jag kan inte svara på vilka saker som föredragits för åklagaren, säger han.

Vaga uppgifter bakom

#text=4857567#Männen misstänktes felaktigt för terrorbrott. Ekot har granskat hemliga dokument och kan nu avslöja vad som egentligen låg bakom.

#text=4857120#Samtal med före detta domare Olle Ekstedt och journalisten Gösta Hultén.

Bo Göran Bodin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista