Åklagare kritisk till terroringripandet i Göteborg

2:18 min

Nu kommer kritik från den ansvariga åklagaren mot polisens arbete vid terrorhotet i Göteborg. Efter Ekots granskning av polisens arbete veckan innan det våldsamma ingripandet mot fyra barnfamiljer säger nu chefsåklagare Tomas Lindstrand att det inte får gå till så.

– När jag hör om de här förhörsuppgifterna och ser hela arbetsveckan framför mig på din skiss, så är det klart att man inte borde ha hamnat i den här tidsnöden, säger Tomas Lindstrand.

Maskerade poliser med dragna automatvapen bröt sig in hos flera barnfamiljer i Göteborg förra året, där papporna i familjerna misstänktes för terrorbrott. Det visade sig alla var helt oskyldiga. Polisen har försvarat sitt agerande med stark tidspress.

Ekot har rekonstruerat vad som hände i Göteborg veckan innan tillslaget. En kvinna hör av sig på måndagen till polisen och säger att hon hört ett samtal om en bomb, som skulle sprängas på lördag.

Det är först på torsdagen som polisens utredning drar igång på allvar. Då inleds en förundersökning och flera utredningsåtgärder sätts igång.

Det är så dags då, säger åklagaren Tomas Lindstrand. Själv informerades han om fallet natten mot lördag. Bara timmar innan tillslaget mot barnfamiljerna skedde.

– Det som börjar måndagen den 25:e och som jag får i knäet natten till den 30:e; det ska inte behöva vara på det sättet. Det ska inte fungera på det sättet, säger Lindstrand.

Åklagaren i fallet är alltså kritisk mot polisens agerande. Den åklagare som ledde polisens internutredning, Björn Ericson, har lagt ner ärendet. Han förklaring var bland annat att polisen agerat under svår tidspress. Så här sa han i ekot i våras

– Det är nästan en nödsituation för dem, de misstänker att det ska bli ett attentat i göteborg dagen där på och har stora krav på sig att handla snabbt, sa han.

Ekot har sökt Björn Ericson för en intervju sedan förra veckan men han säger att har tid att medverka.

Ingemar Johansson är länspolismästare i Västra Götaland, han medger nu att det dröjde innan utredningen kom igång.

– Att det kom att dröja så här länge berodde sannolikt på att man försökte komma fram till att det inte var seriöst, säger han.

Vaga uppgifter bakom

#text=4857567#Männen misstänktes felaktigt för terrorbrott. Ekot har granskat hemliga dokument och kan nu avslöja vad som egentligen låg bakom.

Bo-Göran Bodin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista