Många patienter skadas vid sjukhusvård

2:08 min

Mer än var tionde patient drabbas av minst en vårdskada under sin behandlingstid på sjukhus. Det visar en studie som gjorts på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– En väldigt vanlig vårdskada är sårinfektion efter kirurgi, en annan kan var att man helt enkelt får en blodpropp efter operation, säger Joacim Stalfors, som är specialistläkare på Öron-, näs- och halskliniken.

Under två års tid har behandlingen av 480 patienter på kliniken granskats och man anser nu att man fått säkra siffror som visar hur det ser ut.

Av de 480 patienterna hade 76 patienter, det vill säga 16 procent, drabbats av minst en vårdskada.

– Det är bland tumörpatienterna vi har en hög andel vårdskador och vi kan också se att vi har en hög andel patienter som blöder efter våra operationer.

Det handlar alltså bland annat om sårinfektioner, blodpropp, blödningar, lunginflammation, skador på kroppens organ och läkemedelsbiverkningar.

En del vårdskador är, som man säger, av lindrigare karaktär, men kräver ändå någon form av behandling.

Enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting är kartläggning av vårdskador viktig eftersom vårdskador leder till ökad dödlighet och förlängd vårdtid.

På Öron-, näs- och halskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset har kartläggningen bland annat lett till att operationstekniker granskas, noggrannare hygienrutiner införs, bättre kontroll av vilka läkemedel som använts och att hela personalen utbildas i patientsäkerhet.

– Vi har startat ett sjupunktsprogram. Målsättningen är att halvera detta.

Efter flera års arbete med patientsäkerhet kan Joacim Stalfors konstatera att det inte alltid är populärt att söka fel i den egna organisationen.

– Det är alltid svårt att möta sina egna misslyckanden, säger specialistläkare Joacim Stalfors på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista