Universitetssjukhus får inte säljas

Inga universitetssjukhus ska få säljas ut och landsting som bara har ett sjukhus ska inte heller få sälja. Det sa vård- och omsorgsminister Ylva Johansson när privatisering av sjukhus diskuterades i riksdagen på tisdagen.

Regeringen är ännu inte klar med sitt förslag om stopp för utförsäljning av sjukhus, men huvudinriktningen är att samhället ska stå för vården sa Ylva Johansson.

– Jag är inte beredd att överhuvud taget tillåta någon försäljning av universitetssjukhus. Jag tycker också att det är rimligt att åtminstone ett sjukhus i varje landsting ska drivas av landstinget självt, sa Ylva Johansson.

Hur åstadkomma en trygg vård?
De borgerliga partierna vill inte ha något stopp för utförsäljning av akutsjukhus.

– Vad är problemet, frågade Kerstin Lundgren i centerpartiet. Är problemet en trygg vård för patienten? Åstadkommer man en lösning på detta med den här lagstiftningen?

Även Erik Ullenhag i folkpartiet ser fördelar med privat drivna akutsjukhus. Han bekymrade sig för hur det ska gå för det privata St Görans Sjukhus i Stockholm.

– Patienterna som går till S:t Göran är nöjda. Personalen är nöjd och dessutom är vården effektiv. Vad är problemet?

Ingångna avtal ska hållas
Ylva Johansson svarade att inga ingågna avtal ska brytas, men vad som händer efter 2006 när S:t Görans avtal går ut kan hon inte ge besked om. Regeringens förslag kommer senare i höst.

När det gäller svensk specialistvård har Ylva Johansson inget emot att verksamheten drivs med vinst. Men grundläggande vård ska vara offentlig säger hon.

– Min syn är att det är landstingen som har huvudansvaret för sjukvården. Det viktiga är att vi har en gemensamt finansierad vård, att den fördelas efter behov och att den är demokratiskt styrd.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".