EU-toppmötet i Göteborg spelas upp igen i hovrätten

Det vara helt olika uppfattningar om vilken verklighet, som rådde under EU-toppmötet i Göteborg 2001, när rättegången mot polisens kommenderingschef Håkan Jaldung inleddes i hovrätten. Rättegången handlar om det var rätt att gripa 454 personer, som fanns inne på en skola, som omringats av polisen.

Under rättegången framträdde en 20-årig kvinna, som berättade för åklagaren Hans Lindberg hur hon flera gånger försökta ta sig ut.

– Senare under dagen gick vi till en av utgångarna och frågade om vi fick gå ut. Då sa polisen nej och tog upp ett vapen, berättar den unga kvinnan i rätten.

Va?

– Ja, polisen och alla poliser där var väldigt fientliga och inte så tillmötesgående, berättar kvinnan.

Nu är det så att det arrangeras ett utsläpp på eftermiddagen. Fick du kännedom om det?

Nej, nej, säger hon.

Istället för att komma ut blev den här kvinnan gripen och senare anhållen för våldsamt motstånd. Hon släpptes dock efter förhör och har inte dömts för något brott.

Det var två olika versioner av vad som hände i hovrätten på tisdagen.

Mediauppbådet och de åtta intresserade åhörarna har fått höra åklagarna gång på gång ifrågasätta om det var rätt att omringa skolan och sedan göra det omtalade massgripandet.

Rätt att ingripa
Jaldungs försvarsadvokat hävdade att Jaldungs agerande var helt rätt med tanke på de underrättelser, som kom, bland annat från SÄPO om att antifascistisk aktion förberedde en överraskning på toppmötets första dag, då också den amerikanske presidenten gästade toppmötet.

– Afa planerade att ge president Bush en riktig överraskning på Landvetters flygplats den 15 juni. Med den här hotbilden vill försvaret styrka att det fanns en allvarlig hotbild mot EU-toppmötet och den amerikanske presidentens besök. Hotbilden kom från gymnasiet, säger Lars Schmidt, Håkan Jaldungs försvarsadvokat.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".