Kärnkraft ska ersätta Barsebäck 2

Om regeringen, centern och vänsterpartiet fullföljer sitt beslut att stänga Barsebäck 2 nästa år ställs regeringen inför frågan vilken elproduktion som ska ersätta Barsebäck. Det kan bli kärnkraft.

– Jag tycker att det finns stora fördelar med detta och det visar ju också att det inte är en sådan dramatik elförsörjningsmässigt med att stänga reaktorn i Barsebäck, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Redan nu finns ansökningar till Statens kärnkraftinspektion om att höja effekten för Ringhals 1 och 3 och för Oskarshamn 3.

Också vid Forsmarks kärnkraftverk finns långt framskridna planer på en uppgradering, men ingen ansökan har lämnats in ännu.

Utnyttjar bränslet bättre
Effekten kan höjas genom att man utnyttjar bränslet bättre eller byter turbiner och generatorer och på det sättet ökar produktionen.

De här planerna innebär att de övriga svenska kärnkraftverken inom några år kan öka produktionen med 7,4 terawattimmar. Det motsvarar nästan två reaktorer av samma storlek som Barsebäck 2.

Statens kärnkraftinspektion ska granska ansökningarna särskilt med sikte på säkerheten och sedan lämna ett yttrande till regeringen.

Dilemma för regeringen
Det är regeringen som beslutar om kraftbolagen ska få öka produktionen och står därmed inför ett dilemma. Ska man stänga Barsebäck 2 bara för att ersätta bortfallet av elproduktion med annan kärnkraft?

– Så länge det handlar om att använda den modernare tekniken och byta ut den gamla tycker jag att det är väldigt bra. Det innebär ju mera el utan att man får mera kärnavfall, utan att riskerna ökar, säger Leif Pagrotsky.

Det är ju regeringen som måste godkänna att man får höja effekten i reaktorerna. Kommer regeringen att säga ja till det?

– Om det är så att man får ut mera ström ur samma atomklyvning tycker jag att det är en bra idé.

Men ser du inga problem med att ersätta kärnkraft med kärnkraft?

– Det viktiga för mig är att vi minskar riskerna med driften, att vi driver färre reaktorer, att vi inte driver de reaktorer som ligger där det bor mest människor.

Hur blir det med trovärdigheten när regeringen säger att man vill avveckla kärnkraften?

– Detta ger trovärdighet genom att vi visar att vi stänger den reaktor som ligger felplacerad, samtidigt som vi vidtar andra åtgärder som stärker eltillförseln för hushåll och industri och som visar att vi kommer att klara jobben och elpriserna, trots att vi släcker ner en liten reaktor som ligger mitt emellan Malmö och Köpenhamn, säger Leif Pagrotsky.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".