Barn i forna östblocket lever i fattigdom

Trots att länderna i det forna Sovjetunionen och östblocket har fått bättre ekonomi efter murens fall lever miljoner av barn i dessa länder fortfarande i fattigdom. Det visar en ny studie från FN-organet Unicef.

Germey Hartley på Unicef i Ukraina säger att det fortfarande är långt kvar innan barnen i Ukraina får en bra start i livet.

– Utbildningsnivån har försämrats, många barn lider av dålig hälsa och många barn utsätts för övergrepp, säger Germey Hartley.

Ekonomisk tillväxt i många länder
Hans iakttagelser är typiska för länderna i det före detta östblocket. Av de 27 länder som ingår i Unicefs studie om barnfattigdom, från Albanien till Turkmenistan, har de flesta haft en ökad ekonomisk tillväxt sedan murens fall.

Men den förbättrade ekonomin har inte kommit barnen till godo. För skillnaderna mellan fattiga och rika har ökat samtidigt som de sociala skyddsnäten monterats ner.

– Barnen har drabbats hårdast av de sociala nedskärningar som följt på murens fall, säger Germey Hartley, och samma sak konstateras i rapporten från Unicef.

Familjerna får betala för skola ochvård
Familjerna drabbas hårt av att de nu själva får betala för sådant som skola och sjukvård som tidigare var gratis. I Uzbekistan går till exempel idag färre än sju av tio fattiga barn i skolan.

I Albanien, Armenien och Tadzjikistan är statens utgifter för skola och hälsovård mindre än 4 procent av BNP, vilket är väldigt lite också jämfört med andra länder i regionen.

Länder i Centralasien fattigast
Dessa länder hör tillsammans med övriga Centralasien och Kaukasus de fattigaste i Unicefs studie. Rikast är de länder som nyligen gick med i EU.

Men inte heller bland dessa har den ekonomiska tillväxten inneburit en minskad fattigdom för barnen.

I Polen till exempel, har antalet familjer som lever under existensminimum blivit fler trots att landet blivit rikare.

Arbetslösheten viktig orsak
Den främsta anledningen är att arbetslösheten har ökat. I Polen lever i dag fler barn i familjer där båda föräldrarna är arbetslösa än tidigare.

Om inget görs kommer antalet fattiga barn att öka eftersom det är i de fattigaste länderna som flest barn föds.

Men med ökade inkomster finns inte längre några ursäkter för att inte satsa på barnen, menar författarna till studien.

Utbildning och hälsovård till alla och satsningar på fattiga regioner och arbetslösa samt insatser för att skydda barn från alkohol och narkotika är några av de lösningar som föreslås.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".