Många äldre får trycksår inom vård och omsorg

2:06 min

Trycksår är fortfarande ett stort problem på sjukhus och inom äldreomsorgen. Enligt den senaste nationella mätningen från organisationen Sveriges kommuner och landsting drabbas 14 procent av de inlagda på sjukhus, och en lika stor andel på äldreboendena, av trycksår.

84-åriga Astrid Risgaard har tidigare drabbats av ett varande trycksår på hälen.

– Det gjorde väldigt ont och det sved. Men när de smörjer både på natten och på dagen, då känns det inte så särskilt, säger hon.

Att få trycksår på hälen eller vid ryggradens slut är de vanligaste trycksårsskadorna. De kan innebära ett stort lidande för dem som drabbas.

Det går att förebygga trycksår på en rad olika sätt, men ändå drabbas fortfarande runt 14 procent inom både den kommunala och den landstingsägda vården. Det visar den andra nationella mätningen som Sveriges kommuner och landsting gjorde under en vecka i oktober i år.

Lena Gunningberg är docent och klinisk lektor vid Uppsala universitet och har studerat förekomsten av trycksår under många år. Hon menar att trycksår är mer uppe på agendan nu än förr, men att det fortfarande är alltför många som lider av trycksåren.

– De här siffrorna visar att vi måste kunna bli mycket bättre. En del av de här djupare såren i kategori 3 och 4, som går ner till musklerna, kan ta månader eller upp till ett år att läka.

Trycksår värderas på en skala från 1 till 4, där 4 innebär ett mycket djupt sår som skavt bort huden helt ner till ben eller muskler.

På äldreboendet Siggebogården i Lidingö ser personalen mycket allvarligt på trycksår och jobbar därför aktivt med att förebygga det, med bland annat specialmadrasser, näringsdrycker och en schemalagd vändning av riskbedömda patienter.

Ett trycksår kan få en person att må både psykiskt och fysiskt dåligt, menar Laarni Oljemark som är sjuksköterska på Siggebogården.

– De får nedsatt livskvalitet, de får mer smärta. Det kan börja lukta illa. Då börjar de isolera sig och vill inte träffa andra för att de har sår som vätskar och som luktar illa, säger Laarni Oljemark.