Nyckelspelarna runt Saab samlas i tingsrätten

2:15 min

I helgen sa GM nej till alla förslag där Saab och Youngman på ett eller annat sätt förändrar ägarbilden i Saab. Men trots beskedet har förhandlingarna med Youngman fortsatt. I dag hålls sammanträde i Vänersborgs tingsrätt där Saabs öde kanske når vägs ände. Nästan alla inblandade kommer att vara på plats.

På Vänersborgs tingsrätts pedagogiska kan den som vill få hjälp med att hålla reda på den snåriga Saab-historien.

I dag sätter sig rättens fem ledamöter i sina stolar och klockan 13 kommer dagordningen upp på bordet. Den innehåller fyra punkter.

Närvaro, med tolkbehov, ska rekonstruktionen upphöra eller förlängas, ny rekonstruktör och den fortsatta handläggningen.

Alla kommer att vara där, alla som har ett finger med i Saab-burken, har det utlovats.

Victor Muller och kinesiska Youngman, gäldenärer och borgenärer, och rekonstruktören som blir Guy Lofalk, trots att han har avsagt sig uppdraget i förra veckan.

Ersättare utsågs men han hoppade av och en ny trädde fram, men tingsrätten har beslutat att Saab inte får byta ut Lofalk. Saabs borgenärer ska nämligen först få yttra sig, alltså de som har fordringar på Saab.

Tre gäldenärer, ägare. 133 borgenärer. Och 3 500 anställda i kulisserna, utan lön.

Alla är där utom General Motors som har vetorätt på alla affärer som Saab och Victor Muller vill göra.

För en vecka sedan, förra måndagen, hade inga pengar kommit in från kinesiska Youngman. På tisdagen hade de kommit.

Det handlar om den första delen av den finansiering som har lovats, från en okänd bank. På ett mirakulöst sätt lyckades Saab göra sig kvitt sin skatteskuld. Bolaget fick tillbaka 21 miljoner på momsen. Kommer det mera?

De anställda väntar ännu på sin novemberlön och frågan är om det blir en decemberlön. Det finns löften om mer kinesiskt kapital som ska gå till just lönerna. Bolagets lönekostnad ligger på ungefär 100 miljoner i månaden.

Victor Muller står nu ensam kvar i styrelsen efter flera avhopp de senaste veckorna. Han kan bli personligt betalningsskyldig, om det går så långt. Att Victor Muller nu är ensam i Saabs styrelse strider mot aktiebolagslagen, men bolaget har ett halvår på sig att rätta till bristerna.

Så hur ska resten av rekonstruktionen gå till? Det är det som ska avgöras nu. Det kan bli konkurs i dag, nästan på årsdagen av den första konkursen: 18 december 2009.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista