Många delegationer besöker Kina

Den kraftiga ekonomiska tillväxten i Kina lockar delegation efter delegation. Senast i raden är den franske presidenten Jacques Chirac, som under sitt besök dom senaste dagarna plockat hem en hel del beställningar till den franska industrin. Men besöket har också lett till en besvikelse, rapporterar vår Asienkorrespondent:

Den franske presidente Jacques Chirac besök i Kina, som avslutas i dag, har lett till en hel rad nya order för franska företag, men besöket har också lett till en hel del besvikelse i Frankrike.

Den riktiga juvelen - det prestigfyllda kontraktet att få leverera höghastighetståg till sträckan Peking - Shanghai - lyckades president Chirac inte få med sig hem.

Den konkurshotade franska industrijätten Alstoms TGV tåg konkurrerar fortfarande med de japanska höghastighettågen - bullet trains - om ordern och något beslut blev det det.

Det verkar inte heller ha blivit någon kinesisk beställning av Airbus nya A380 Superjumbon. Toulouse-baserade Airbus sålde visserligen sex nya passagerar jetplan och fick en tidigare beställning på 20 bekräftad, men kinesisk flygtrafik växer raskt, som allt annat, så det var en kraftig besvikelse.

Chiracs charmoffensiv för att stärka franska företag i Kina ledde alltså inte hela vägen fram, men det blev ändå omkring 20 nya stora kontrakt för närmare 40 miljarder kronor. Alstom ska i stället bland annat leverera tunnelbanetåg till Shanghai och sammantaget fick företaget beställningar värda ungefär tio miljarder kronor, energijätten Suez säljer vatten- och avloppssystem för drygt en halv miljard kronor och oljeföretaget Total ska bygga 200 bensinstationer.

Frankrike har velat komma i kapp det försprång som Tyskland och framförallt Storbritannien har i Kina. I slutet av förra året var de franska investeringarna drygt sex miljarder euro, de tyska knappt nio och de brittiska elva och en halv miljard euro, enligt kinesisk statistik.

Den franske presidenten har undvikit att tala om Kinas övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter under sin resa och han har varit pådrivande att EU ska häva vapenembargot, som infördes efter massakern på Himmelska Fridens Torg i Peking 1989. Men enligt OECD kommer Frankrike att fortsätta att hamna än mer på efterkälken.

Alice Petrén i Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".