Över 600 dödsfall har nu bekräftats efter stormen. Foto: Ted Aljibe/Scanpix.

Brist på liksäckar efter stormen på Filippinerna

2:23 min

I Filippinerna har över 600 personer bekräftats döda efter fredagens stora översvämningar, enligt Röda Korset. Det har nu slutat regna och vattnet börjar sjunka undan, men fortfarande saknas hundratals människor.

En stor räddningsstyrka har i dag fortsatt arbetet med att leta efter överlevande.

Filippinska hjälparbetare har i dag kämpat mot lera, trötthet och en stank av död på den översvämningsdrabbade ön Mindanau... 20 000 militärer har deltagit i räddningsarbetet.

– Man hittar fortfarande uppsvällda kroppar i lermassorna, säger Leonardo Vicente Corrales på en dålig telefonledning från staden Cagayan de Oro.

Han har i dag besökt evakueringscenter i stan, som är en av de värst drabbade. Centren börjar bli överfulla, säger han:

– Människor i evakueringscentren klagar inte, men det finns fortfarande inget rinnande vatten.

Lokala företrädare har i dag vädjat om hjälpsändningar med dricksvatten. Det är den stora bristvaran, konstaterar Leonardo Vicente Corrales. Även kläder saknas eftersom många tvingades lämna sina hus i all hast när vattnet på vissa håll steg med över tre meter på mindre än en timma i fredags natt.

På bårhusen i Cagayan de Oro har kroppar staplats i korridorerna. Leonardo Vicente Corrales vittnar om underbemanning, de kan bara ta hand om 10 kroppar om dagen, säger han

Det höga dödstalet gör att det är brist på liksäckar och kistor. Kropparna ruttnar snabbt och det kan bli aktuellt med snabba massbegravningar för att hindra smittspridning.

Det finns kritik för att det inte varnats tillräckligt inför den tropiska stormen Washis ankomst i fredags.

Leonardo Vicente Corrales, som själv har en vän som dött i översvämningarna, är arg för att öns myndigheter inte gjort tillräckligt för att förebygga riskerna med översvämningar som inträffar nästan varje år i december och januari på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista