Tingsrätten väntas ge besked om Saab i dag

5:19 min

Saab har begärts i konkurs och tingsrättten i Värnersborg väntas godkänna konkursansökan inom kort. Facken på Saab kommer att träffa Victor Muller nu under förmiddagen och få mer information, säger Thomas Haglund, ordförande för Ledarna på Saab till TT.

– Vi vill avvakta med kommentarer tills vi har pratat med Victor ordentligt, det blir så turbulent annars, berättar Thomas Haglund för TT.

Fredrik Sidahl, vd vid den svenska branschorganisationen för underleverantörer FKG, menar att underleverantörerna är de stora förlorarna om Saab går i konkurs.

– Det är någonstans runt 75 direktleverantörer av insatsmaterial, det vill säga sådant som man bygger bil utav, som har levererat till Saab under åren som nu dels blir utan ersättning för det som redan är levererat men också tappar bort Saab som kund, säger han.

Victor Muller, vd och ordförande för Saab Automobile AB, kommer så snart tingsrätten meddelat ett beslut om konkursansökan att ha en pressträff vid Saabs huvudkontor i Trollhättan, enligt ett e-postmeddelande från biltillverkarens presschef Eric Geers.

Vid en konkurs går den statliga lönegarantin in. Den gäller den lön som tjänats in tre månader före ansökan och en månad efter beslut. Maxbeloppet är cirka 170 000 kronor.

Saab begär att advokat Mats Emthén på advokatfirman Carler utses till konkursförvaltare. Och en enig borgenärskommitté har godkänt honom, enligt den konkursansökan som lämnats in till Vänersborgs tingsrätt.

Mats Emthén har stor erfarenhet från fordonsindustrin. Han har bland annat tidigare varit konkursförvaltare för Ostermans, återförsäljare av Ford i Sverige. Han har även jobbat som rekonstruktör för återförsäljarna av Fiat och Alfa Romeo i Sverige och också på 1990-talet suttit i styrelsen för Svenska Hyundai.

Enligt ansökan är Saab-bolagens tillgångar i verktyg och anläggningar värda uppskattningsvis tre miljarder kronor. En stor del av dessa är placerade hos leverantörer i ett tiotal länder.

Saab-bolagen gör bedömningen att det finns intresse bland flera parter att köpa eller ta över tillgångar och verksamheter i konkursboet.

"Bolagens bedömning är att en överväldigande majoritet av sådana intressenter kommer att vara internationella parter med hemvist utanför Sverige", heter det i konkursansökan.

Konkursansökan från Swedish Automobile gäller Saab Automobile, Saab Automobile Tools och Saab Powertrain, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt Swedish Automobile grundar sig beslutet att ansöka om konkurs på att kinesiska Youngman, efter de senaste beskeden från General Motors (GM), ger upp och inte längre tycker sig kunna slutföra planerade satsningar på den svenska biltillverkaren.

Swedish Automobile räknar med att tingsrätten i Vänersborg godkänner konkursansökan inom kort.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista