Fel kan uppstå när till exempel godståg går över dygnsgränsen. Foto: Conny Sillén/Scanpix.

Stora brister i Trafikverkets datasystem

1:51 min

Trafikverket betalar ut miljoner i bonus till de företag som underhåller spåren. Bonusen baseras delvis på om tågförseningarna minskar. Men datasystemen som visar om tågen går i tid innehåller stora brister.

 – Hela systemet har stora svagheter, det måste finnas buggar i det. Det systemet, i sin tur, ligger till grund för att betala ut bonus eller avdrag för att man förorsakar förseningar. Då blir man lite misstänksam kring hur väl det systemet fungerar, säger Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi vid Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI.

Trafikverket har datasystem som visar om tågen går i rätt tid. Men varje år uppstår fel i systemet som orsakar två miljoner felaktigt rapporterade minuter, det motsvarar förseningar på 3,8 år. Professor Jan-Eric Nilsson startade ett forskningsprojekt om tågförseningar, men hittade flera märkliga fel. Bland annat tåg som var framme flera dagar före tidtabellen.

– Av det drar vi slutsatsen att det måste finnas något fel i rapporteringen. Något som gör att vi inte egentligen vet hur godstågens tidtabellshållning ser ut.

Men du skulle bedriva ett forskningsprojekt kring detta, vad hände?

– Vi fick avbryta och skicka tillbaka de pengar vi hade fått ifrån Trafikverket.

Enligt Trafikverket kan felen uppstå när tågen går över dygnsgränsen, till exempelvis nattåg och godståg. Risken finns att systemet inte vet vilket dygn tåget avgick. Men felen korrigeras manuellt och enligt Trafikverket har datasystemet över 95 procents tillförlitlighet.

– Generellt vill jag svara att de hjälpmedel vi har vill vi ha hög kvalité på. När vi ska titta över vad vi kan förbättra, så ingår våra hjälpmedel och våra redskap även där, säger Joakim Olsson som är chef för Trafikverkets underhållsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista