Högre tillväxt för svensk ekonomi

I dag kom statliga konjunkturinstitutet med sin lönebildningsrapport. Samtidigt passade institutet också på att, komma med en extra konjunkturprognos. Den ger en ljusare bild av svensk ekonomi, än i den senaste prognosen för bara två månader sen.

BNP-ökningen i år skrivs nu upp med 0,3 procentenheter till 3,8 procent i år, å även nästa år blir tillväxten bättre än väntat, säger Konjunkturinstitutets chef Ingmar Hansson:

Konjunkturinstitutet tror också att högkonjunkturen nu på allvar ska börja få genomslag på sysselsättningen och att den öppna arbetslösheten succesivt sjunker till strax över fyra procent år 2006.

Ska arbetslösheten sjunka ännu mer så anser Konjunkturinstitutet att det krävs en lägre löneökningstakt, så att det blir attraktivt att investera och anställa i Sverige, men reallöneökningar skulle det bli ändå enligt generaldirektör Ingmar Hansson som är nöjd med att avtalsförhandlingarna inom den privata sektorn i våras resulterade i lägre löneökningar än tidigare.

Reporter Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".