Farligare än man trott.

Luftföroreningar hot mot storstadshälsan

Experter bedömer nu luftföroreningar som farligare för hälsan än vad forskare tidigare har trott. Under senare år har forskningen om luftföroreningarnas effekter vuxit snabbt och flera sammanfattande rapporter har kommit det senaste året.

– För Stockholm och Göteborg exempelvis ser vi att ett par tre mikrograms sänkning av halten av fina partiklar skulle leda till att man kan öka livslängden med ungefär två och en halv månad. Det är betydligt mer än vad ett utrotande av trafikdödsfallen totalt skulle innebära i de här städerna, säger Bertil Forsberg, läkare och forskare vid Umeå universitet som har tillämpat de nya kunskaperna på svenska förhållanden.

En minskning med tre mikrogram skulle, enligt Bertil Forsberg, motsvara en tredjedel av de totala utsläppen i Stockholm och Göteborg.

Kan orsaka och påskynda sjukdom
Beräkningen bygger på den EU-finansierade studien APHEIS, Air Pollution and Health: A European Information System, där ett 20-tal universitet och institut runt om i Europa mätt luftföroreningar och beräknat hälsoeffekter.

Enligt Bertil Forsberg är det avgaser från bilar som är de farligaste utsläppen. Han säger att man kan se dem som dödsorsak på två sätt.

– Bedömningen är att det både handlar om akuta effekter, där folk kan avlida på grund av förvärrad lungsjukdom till exempel, men också att luftföroreningarna kan bidra i själva sjukdomsutvecklingen. Lungsjukdom och hjärtsjukdom kan uppstå på grund av luftföroreningar.

”Varje minskning är bra”
Bertil Forsberg påpekar att alla minskningar av luftföroreningar är värdefulla för att undvika skador.

– Eftersom sambanden verkar vara linjära, det finns alltså ingen magisk nivå över vilken de uppträder, så är det svårt att peka på en viss nivå som vi bör klara. Varje minskning bör leda till minskad risk, sänkt dödlighet och så vidare.

En möjlig åtgärd som Bertil Forsberg studerat är förslaget om trängselavgifter.

– För Stockholms innerstad har vi kalkylerat att det handlar om 40-50 färre dödsfall per år om man får den luftförbättring som de här beräkningarna pekar på, säger han.

Karin Persson
karin.e.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".